Οι ευθύνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η σειρά των ευθυνών που επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο για την καταστροφή που συντελείται εδώ και πέντε ημέρες στη Ρόδο. Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μην έχει ελεγχθεί η φωτιά εδώ και τόσες ημέρες η πυροσβεστική δεν βλέπει πρόβλημα στον συντονισμό αλλά μόνο στην ένταση του ανέμου που ξεπερνά καθημερινά τα 7 μποφόρ. Το άλλο, μεγάλο πρόβλημα, που εντοπίζουν οι επικεφαλής της πυροσβεστικής είναι ότι δεν έχουν κανένα τρόπο για να διεισδύσουν στα μέτωπα, καθώς δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. 

Η Νομαρχία παραδέχεται τα προβλήματα, ότι εδώ και 10 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για να διανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ δεν έχουν καθαριστεί οι υπάρχουσες ζώνες. Την ευθύνη την επιρρίπτει στη Διεύθυνση Δασών, που δεν δίνει χρήματα, τα οποία παίρνει από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, η Νομαρχία, κατηγορεί και την πυροσβεστική για το ότι δεν έχει αξιοποιήσει τους τοπικούς φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο στον συντονισμό όσο και στην πυρόσβεση. 

Η κατάσταση τώρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από έξι ημέρες και κατέκαψε περισσότερα από 50.000 στρέμματα πευκοδάσους στη Ρόδο.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί τα μέτωπα στην περιοχή του φράγματος του Γαδουρά και στην περιοχή της Προφύλιας. Οι πυροσβέστες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα μπορέσουν να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο.

Στη μάχη της κατάσβεσης παραμένουν τα επίγεια μέσα με 52 οχήματα, 213 πυροσβέστες, 219 άνδρες πεζοπόρο και 100 στρατιώτες. Στη διάθεσή τους βρίσκονται 20 υδροφόρες δήμων και 30 χωματουργικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά.

Τρεις φορές κινδύνευσε μέσα σε έξι ημέρες το χωριό Λάερμα. Η φωτιά που έφτασε στην είσοδο του χωριού έκαψε δύο σπίτια και ένα εκκλησάκι.

Στο Γεννάδι εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ξενοδοχειακές μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να φτάσει η φωτιά στις ξενοδοχειακές μονάδες, η εκκένωση αποφασίστηκε λόγω του πυκνού καπνού που υπήρχε στην περιοχή και είχε προκαλέσει την ανησυχία αρκετών τουριστών. Χιλιάδες επισκέπτες μετακινήθηκαν στην πόλη της Ρόδου.

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 61χρονος κάτοικος του χωριού Αγίου Ισιδώρου, ο οποίος θεωρείται υπαίτιος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εμπρησμό εξ’ αμελείας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνήθηκε την ενοχή του.

Διεθνώς… ρεζίλι

Για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ρόδο, εκτενή αναφορά κάνουν και τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το βρετανικό δίκτυο BBC αλλά και η εφημερίδα Times, αναφέρουν ότι πάνω από 2000 τουρίστες, κυρίως Βρετανοί,  αναγκάστηκαν να φύγουν από τα πολυτελή ξενοδοχεία, όπου διέμεναν για προληπτικούς λόγους. Ενώ, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, μεταδίδει ότι οι αρχές κήρυξαν τη Ρόδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η φωτιά κατακαίει πανέμορφες δασικές εκτάσεις για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικεντρώνονται περισσότερο στην οικολογική καταστροφή που πραγματοποιείται σε ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά των τουριστών, όπως λένε.  Όλα τα μέσα δε, επισημαίνουν την ολιγωρία της κυβέρνησης και τον ελλιπή συντονισμό.

Φωτιά στην Εύβοια

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11.45, σε δασική έκταση στα Ψαχνά Ευβοίας, χωρίς να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 11 οχήματα με 33 άνδρες, 4 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης