Μπορεί να σφράγισε με επιτυχία τη μεγαλύτερη επιχείρηση των ΗΠΑ για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά ο ίδιος μάλλον δεν υπολόγιζε πώς θα ήταν η ζωή του στη συνέχεια.

Ο λόγος για τον άνθρωπο που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν, ένα μέλος των Navy SEAL των ΗΠΑ, που έδωσε μια μαραθώνια συνέντευξη στο περιοδικό «Esquire». Ο Φιλ Μπρονστάιν, φυσικά, δεν προχωρά στην αποκάλυψη του ονόματος του πεζοναύτη, αλλά εξιστορούνται με σημαντικές λεπτομέρειες οι στιγμές της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για μένα ήταν μια φωτογραφία της στιγμής από έναν αναγνωριστικό στόχο, ήταν σίγουρα αυτός. Ακόμη και στα σπίτια-στόχους, όπου εκπαιδευόμαστε, υπάρχουν στόχοι με το πρόσωπό του επάνω. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο φάνηκε σαν κάποιου είδους επανάληψη. Είπα “αυτός είναι”, πυροβόλησα και… αποστολή εξετελέσθη. Εκείνη την πρώτη στιγμή σκέφτηκα πόσο αδύνατος και ψηλός ήταν και πόσο μικρή ήταν η γενειάδα του. Όλα αυτά ταυτόχρονα. Φορούσε ένα από εκείνα τα άσπρα καπέλα, αλλά το κεφάλι του ήταν σχεδόν ξυρισμένο. Τον κοιτάζω να προσπαθεί να μετακινηθεί. Έχει ένα όπλο στο ράφι και κινείται προς αυτό. Είναι απειλή. Πρέπει να τον πυροβολήσω στο κεφάλι, ώστε να μην έχει την ευκαιρία να αυτοπυροβοληθεί» τονίζει ο ανώνυμος σκοπευτής και συνεχίζει: «Εκείνο το δευτερόλεπτο τον πυροβόλησα δύο φορές στο μέτωπο. Τη δεύτερη καθώς έπεφτε. Σωριάστηκε στο πάτωμα, μπροστά από το κρεβάτι του και τον πυροβόλησα και πάλι, στο ίδιο σημείο. Ήταν νεκρός. Δεν κινούνταν. Τον παρακολουθούσα να παίρνει τις τελευταίες του ανάσες. Θυμάμαι ότι τη στιγμή που τον έβλεπα να αναπνέει για τελευταία φορά σκεφτόμουν: “Αυτό είναι το καλύτερο ή το χειρότερο πράγμα που έκανα ποτέ. Είναι αληθινό, είναι αυτός και είναι νεκρός”».

Και έπειτα έμεινε… άνεργος

Αυτό που κάνει εντύπωση στα όσα λέγονται στη συνέντευξη είναι η απότομη προσγείωση του σκοπευτή στη… νέα του ζωή, καθώς βρίσκεται εδώ και καιρό στην ανεργία.

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη στην επιχείρηση με το όνομα «Τζερόνιμο» δεν πήρε ποτέ το μερίδιό του από τα 25 εκατομμύρια δολάρια με τα οποία είχε επικηρυχθεί ο Μπιν Λάντεν, ενώ δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τα δικαιώματα από βιβλία και ταινίες για την επιχείρηση. Το μόνο που «κέρδισε» ήταν μια πρόταση για να οδηγεί ένα φορτηγό που θα μετέφερε μπίρες στο Μιλγουόκι, με νέα στοιχεία ταυτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός πως δεν μπορεί να λάβει σύνταξη, διότι άφησε την υπηρεσία του 36 μήνες πριν συμπληρώσει την απαραίτητη 20ετία, ενώ δεν έχει και ιατρική περίθαλψη.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης