Όλα δείχνουν πως η Τυνησία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη δίνη της πολιτικής κρίσης με το CPR – ένα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – να αποχωρεί ενώ ο «δρόμος» βράζει, με τον κίνδυνο οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η χώρα αναμένει την πρόταση του πρωθυπουργού, Τζεμπαλί – του σημαντικότερου «παίκτη» στην Τύνιδα αυτή την στιγμή με πρωτοβουλία κινήσεων – για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών. Θυμίζουμε ότι την πρωτοβουλία αυτή απέρριψε αρχικά το κυβερνών κόμμα «Ενχάντα», και η οποία αν όντως στεφθεί με παταγώδη αποτυχία θα οδηγήσει πιθανότατα και στην παραίτηση του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία» – ο κοσμικού προσανατολισμού εταίρος των μετριοπαθών ισλαμιστών της «Ενχάντα» στην κυβέρνηση – αποχώρησε μετά τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να αλλάξουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης (σ.σ: ο πρώτος εκ των οποίων είναι γαμπρός του αρχηγού της «Ενχάντα»).

Η αιτιολόγηση που έδωσε το κόμμα αφορά το διαρκές αδιέξοδο των συνομιλιών για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το οποίο προηγείτο των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας – και έγινε το εύφλεκτο σκηνικό που έπιασε φωτιά με την «σπίθα» της δολοφονίας του στελέχους της αντιπολίτευσης, Τσοκάρ Μπελάιντ. Ο πρωθυπουργός, Χαμαντί Τζεμπαλί, που προέρχεται και ο ίδιος από την «Ενχάντα», προανήγγειλε μετά την «έκρηξη» στους δρόμους της Τυνησίας τη διάλυση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από σχήμα τεχνοκρατών που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.

Ωστόσο, το κόμμα του απέρριψε λίγο αργότερα την πρόταση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο Τζεμπαλί πήρε την απόφαση μόνος του. Η αντίδραση της «Ενχάντα» φανερώνει το βαθύ ρήγμα εντός των ισλαμιστών. Ο πρωθυπουργός επέμεινε το Σαββατοκύριακο ότι θα παρουσιάσει την πρότασή του αυτήν την εβδομάδα. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η Βουλή και ο Τζεμπαλί έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί εάν η πρότασή του καταπέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης