Ένα «πράσινο» τέμενος που θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή και αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατασκευάζεται στην Προύσα της δυτικής Τουρκίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015. Ο Çelik Erengezgin, ο αρχιτέκτονας πίσω από το έργο, πιστεύει ότι το «πράσινο» τέμενος θα αποτελέσει την απαρχή για αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Βάσει του σχεδίου, στην κορυφή του τεμένους θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ και στον μιναρέ θα εγκατασταθεί μια ανεμογεννήτρια για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας. Το τέμενος θα διαθέτει επίσης συστήματα συλλογής και αποθήκευσης νερού, το οποίο θα διατίθεται στους πιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων ο αρχιτέκτονας σχεδίαζε να εκμεταλλευτεί και την ενέργεια που παράγεται από την πίεση που ασκούν οι πιστοί πατώντας στο δάπεδο, κάτι που ίσως εφαρμοστεί μελλοντικά, μετά την ανέγερση του τεμένους. Σε δηλώσεις του πάντως τόνισε ότι το Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας αντιμετωπίζει θετικά τα σχέδια αυτά.

Η παραγόμενη ενέργεια από το «πράσινο» τζαμί υπολογίζεται στα 120 KW, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της θα πωλείται αφού οι ενεργειακές ανάγκες του τεμένους δεν ξεπερνούν τα 50 KW. Εκτιμάται ότι αν 80 τζαμιά παρήγαγαν ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν το δίκτυο με 400 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο Hasan Köktaş, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Τουρκίας, εκτός από τεμένη, ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια και αθλητικές εγκαταστάσεις ενδιαφέρονται για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης