Επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Γαλλίας για την τακτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα μαχητές αυτονομιστικών οργανώσεων, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και είχαν μέχρι πρότινος υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα του Μάλι.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οδηγός μηχανής -«ζωσμένος» με εκρηκτικά- τραυμάτισε την Παρασκευή έναν στρατιώτη σε σημείο ελέγχου στα περίχωρα της πόλης Γκάο κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας, εντείνοντας την ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για έναρξη ανταρτοπόλεμου σε κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας από τις 11 Ιανουαρίου όταν και ξεκίνησε η πρώτη φάση της επιχείρησης «Serval», η οποία και ολοκληρώθηκε με την ανακατάληψη της απομακρυσμένης πόλης Κιντάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανταποκριτής του BBC στο βόρειο τμήμα του Μάλι εξηγεί ότι την ώρα που ο βομβιστής πλησίαζε με τη μηχανή του το σημείο ελέγχου, ο σκοπός ετοίμαζε τσάι και αφού αντιλήφθηκε την παρουσία του, έκανε νόημα σε αυτόν να σταματήσει. Τότε ο άνδρας σήκωσε το πουκάμισό του και πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε κρυμμένα στη ζώνη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Γκάο ήταν μια από τις πόλεις – κλειδιά, που πέρασαν υπό τον έλεγχο μαχητών της «Άνσαρ Ντιν» και μελών του «Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ» (MLNA), λίγες ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου 2012. Οι κάτοικοί του βίωσαν για τα καλά στο πετσί τους τη σκληρότητα της νέας Αρχής που κυβερνούσε τον τόπο τους, με αποτέλεσμα η έλευση των γαλλικών δυνάμεων να σκορπίσει ενθουσιασμό.

Γι αυτό και πλέον φροντίζουν να βοηθούν με διάφορους τρόπους τους στρατιώτες που φυλάνε τις πύλες εισόδου του Γκάο. Μια από τις μεθόδους που εφαρμόζουν είναι η κοπή όλων των δέντρων σε κοντινή απόσταση, έτσι ώστε το πεδίο ορατότητας να είναι καθαρό.

Διχόνοια στο στράτευμα
 
Εν τω μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως βαριά οπλισμένοι στρατιώτες συγκρούστηκαν με στελέχη του επίλεκτου σώματος Αλεξιπτωτιστών «Red Beret» («Κόκκινοι Μπερέδες») σε στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο, αποτυπώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διχόνοια που υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό στρατό.

Η ανταλλαγή πυρών συνέβη ανήμερα της άφιξης στρατιωτικών εκπαιδευτών από την Ε.Ε., οι οποίοι έχουν την αποστολή να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κεντρική κυβέρνηση και να επαναφέρουν την ομόνοια μέσα σε αυτές, έτσι ώστε μελλοντικά να μπορέσουν να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το στράτευμα παραμένει διχασμένο όσον αφορά στη χρησιμότητα του εκστρατευτικού σώματος των 8.000 στρατιωτών (κωδική ονομασία «Afisma») το οποίο θα αντικαταστήσει τη γαλλική παρουσία στο Μάλι.

Ειδικά στα υψηλά κλιμάκια του κυβερνητικού στρατού έχει επανειλημμένα εκφραστεί μια επιθετικότητα απέναντι σε αυτή την ειρηνευτική δύναμη. Το επίλεκτο σώμα Αλεξιπτωτιστών «Red Beret» είχε υπό την προστασία του τον τότε πρόεδρο της χώρας, Amadou Toumani Toure, πριν τελικά αυτός απομακρυνθεί με τη βία μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Συνολικά, 500 στρατιωτικοί εκπαιδευτές από την Ε.Ε. θα καταφθάσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στο Μάλι, με τον επικεφαλής της ομάδας, Bruno Heluin, να δηλώσει πως «στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε τον στρατό έτσι ώστε να μπορεί να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμπλακεί σε μάχη».

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν οι στρατιώτες να μαλώνουν μεταξύ τους, την ίδια στιγμή που γαλλικές και αφρικανικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ για να πολεμήσουν για εμάς», τόνισε όλο απορία κάτοικος της πρωτεύουσας.

Κι όλα αυτά ενώ ήδη η UNESCO ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προχωρήσει στην αναστήλωση 11 μαυσωλείων και ταφικών μνημείων, τα οποία καταστράφηκαν από μαχητές της «Άνσαρ Ντιν» στην ιστορική πόλη του Τιμπουκτού. Το κόστος αυτών των ενεργειών θα κυμανθεί από 4 έως 5 εκατ. δολάρια.

Φοβού τις νάρκες

Η επίθεση αυτοκτονίας στα βόρεια του Γκάο σημειώθηκε στις 08.30 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας και ήταν η πρώτη από τη στιγμή που περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιώτες ανέλαβαν την ευθύνη να ανακόψουν αρχικά την κάθοδο των Ισλαμιστών προς την πρωτεύουσα και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανακατάληψη των περιοχών στο βόρειο τμήμα του Μάλι.

Παρά τις σαρωτικές νίκες των συνασπισμένων δυνάμεων του γαλλικού στρατού και της «Οικονομικής Ένωσης Χωρών της Δυτικής Αφρικής» (Ecowas), πληθαίνουν καθημερινά οι αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις στα περίχωρα του Γκάο, της μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης του Βορρά. Τα μέτρα Ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στα σημεία ελέγχου, με στρατιώτες από τον γειτονικό Νίγηρα να συνδράμουν στις περιπολίες, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών που άφησαν πίσω τους οι Ισλαμιστές.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει τους φόβους τους για αυτόν τον ύπουλο κίνδυνο που παραμονεύει. Όπως μετέδωσε το Associated Press, όλοι οι χώροι περιμετρικά των σχολείων και του δημαρχείου έχουν ελεγχθεί και «καθαριστεί». Την Πέμπτη μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έκαναν λόγο για τέσσερα νεκρά μέλη του κυβερνητικού στρατού ύστερα από πυροδότηση νάρκης κοντά σε δρόμο που οδηγεί στην πόλη.

Υπό έλεγχο η πόλη Τεσαλίτ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι στρατιωτικές δυνάμεις του Τσάντ κατάφεραν την Παρασκευή να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγική πόλη του Τεσαλίτ, η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων και το δικό της αεροδρόμιο.

Το συγκεκριμένο τμήμα της διεθνούς δύναμης «Afisma» έχει αναλάβει να κυνηγήσει τους μαχητές της «Άνσαρ Ντιν» και του «Κινήματος για την Ενότητα και το Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική» (Mujao) μέσα στην έρημο, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να πλήξουν τα γαλλικά μαχητικά.

Τα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς αποτελούν φυσικό σύνορο ανάμεσα στο Μάλι και την Αλγερία και έχουν ως βασική πύλη εισόδου – εξόδου την περιοχή του Τεσαλίτ (περίπου 200 χλμ. βόρεια του Κιντάλ). Σύμφωνα με το Al Jazeera αποτελούν το προσωρινό κρησφύγετο εκατοντάδων Ισλαμιστών μαχητών που εγκατέλειψαν άρον άρον τις κεντρικές πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά τη γαλλική επέλαση.

Η κατάληψη του Τεσαλίτ θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς λόγω του αεροδρομίου, παρέχει τη δυνατότητα συνεχούς ανεφοδιασμού των στρατευμάτων που θα εδρεύουν εκεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:
Καταστροφή όπλων στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:31
Προελαύνουν τα στρατεύματα του Τσαντ στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013, 04:51

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης