Άνετος κι ωραίος, χωρίς τις τοπικές αρχές να του δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα, κυκλοφορεί στους πολυσύχναστους δρόμους της Σιγκαπούρης και επιλέγει πιθανόν τα επόμενα ποδοσφαιρικά ματς ανά τον κόσμο τα οποία θα φροντίσει να «κανονίσει», ώστε αυτός και το διεθνές δίκτυο, που φέρεται να καθοδηγεί, να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά κέρδη μέσω του στοιχήματος.

Γνωστός με τα ονόματα Νταν Ταν ή Ενγκ Ταν Σιτ ή «Νονός», ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος στησίματος εκατοντάδων αγώνων παγκοσμίως που αποκάλυψε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Γιούροπολ) κάθε άλλο παρά καινούργιος είναι στα μάτια των διεθνών διωκτικών αρχών, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλωστε, ο 47χρονος έχει ήδη πλούσιο βιογραφικό στον… χώρο, στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο το σκάνδαλο «στησίματος» ιταλικών αγώνων πρόπερσι, όσο και τα ύποπτα φιλικά παιχνίδια εθνικών ομάδων πριν από το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Για τον πρότερο αυτόν… έντιμο βίο έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του πάντα κραταιού «Νονού», το οποίο οι Αρχές της Σιγκαπούρης αρνούνται όπως φαίνεται να εκτελέσουν. Υπό την πίεση όμως της κατακραυγής εις βάρος τους μετά τις αποκαλύψεις περί του κ. Νταν Ταν, οι αστυνομικές αρχές στην ασιατική χώρα δήλωσαν προχθές ότι είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν σε ό,τι τους ζητηθεί.

Η έρευνα της Γιούροπολ, που είναι σε εξέλιξη, έχει ήδη καταδείξει 680 ύποπτα παιχνίδια, εκ των οποίων περί τα 70 σε μικρότερες κατηγορίες της Γερμανίας (που ήρθαν στο φως χάρη στην ενδελεχή έρευνα της γερμανικής αστυνομίας), και 425 άτομα, που περιλαμβάνουν διαιτητές, παράγοντες, ποδοσφαιριστές και προπονητές, με τους 50 από αυτούς να έχουν ήδη συλληφθεί. Ακόμη ελληνικό όνομα δεν έχει ακουστεί στην υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των ύποπτων αγώνων αναφέρονται τα παιχνίδια της Ραπίντ Βιέννης με την αλβανική Βλάζνια Σκόδρα και της εμπλεκόμενης και σε εγχώρια σκάνδαλα στην Τουρκία Φενέρμπαχτσε με την ουγγρική Χόνβεντ, αμφότερα για το Γιουρόπα Λιγκ του 2009, κατά την «Μπιλντ».

Στο μικροσκόπιο της Γιούροπολ είναι ακόμη ο αγώνας Νέων της Αργεντινής με τη Βολιβία πρόπερσι, στον οποίο ελέγχεται ο διαιτητής, που κράτησε αδικαιολογήτως 13 λεπτά καθυστέρηση για να δώσει τότε πέναλτι στους Αργεντινούς, που θα έκανε ακόμη και τον… Ντιέγκο Μαραντόνα να κοκκινίσει από ντροπή,
Ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση έχει γίνει για το ματς του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ντέμπρετσεν, κατόπιν αποκάλυψης μια δανικής εφημερίδας («Εκστρα Μπλαντέτ») πως ο τερματοφύλακας των Ούγγρων, Βούκασιν Πόλεκσιτς, ήταν «μιλημένος» από το κύκλωμα για να μπουν πάνω από τρία τέρματα στο ματς. Η Λίβερπουλ δήλωσε ότι δεν έχει έρθει κανείς από τις Αρχές σε επαφή μαζί της για την υπόθεση, ενώ και ο Μαυροβούνιος τερματοφύλακας διέψευσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι ο καπνός προέρχεται από φωτιά.

Και αυτά τα 680 παιχνίδια με τα κέρδη των 8 εκατομμυρίων ευρώ για το κύκλωμα πρέπει να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όπως παραδέχεται και η ίδια η Γιούροπολ. Τα πραγματικά τους κέρδη πρέπει να είναι εκατονταπλάσια, όπως αναφέρουν πηγές σε διεθνή πρακτορεία, μεταξύ των οποίων και ο Κρις Ιτον, πρώην υπεύθυνος ασφαλείας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελάχιστοι ξαφνιάστηκαν βέβαια ακούγοντας ότι τα νήματα τα κινεί κάποιος που εδρεύει στην Απω Ανατολή. Η περιοχή βρίθει εταιρειών στοιχηματισμού που είναι υπεράνω ελέγχου, στη βάση τού «όσο δεν ενοχλούμε τις Αρχές, δεν μας ενοχλούν κι αυτές.» Τα δε ποσά που παίζονται είναι τεράστια, με τζίρο που προέρχεται από όλα τα μέρη της υφηλίου.

Η διαφθορά έχει χτυπήσει πρώτα τα τοπικά πρωταθλήματα των χωρών της Απω Ανατολής όπου, σύμφωνα με τον Αυστραλό πρώην διεθνή Κρεγκ Φόστερ, «υπάρχει ένας εντελώς ξένος κόσμος. Εκεί οι ποδοσφαιριστές δεν παίζουν απαραιτήτως για τη νίκη ή την ομάδα τους, καθώς πολυάριθμα κυκλώματα ελέγχουν τους ποδοσφαιριστές και τους πληρώνουν για να νικήσουν ή να χάσουν».

Ο δε λόγος για τον οποίο έχουν στρέψει τα κυκλώματα σαν αυτό του Νταν Ταν την προσοχή τους στην Ευρώπη δεν είναι η ποιότητα των αγώνων στη Γηραιά Ηπειρο, αλλά η εικόνα της σχετικής ακεραιότητας που έχουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν και όσο κυκλοφορεί ελεύθερος ο «Νονός», αυτό ελέγχεται…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης