Τις οριστικές τους αποφάσεις παίρνουν σήμερα οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, καθώς αναμένονται κρίσιμες συσκέψεις στα σημεία συγκέντρωσης, μετά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο MEGA, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε ότι εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες παροχών της κυβέρνησης και τόνισε ότι ο διάλογος με τους αγρότες είναι συνεχής. «Μακάρι να είχαμε πολύ περισσότερες δυνατότητες και να λύναμε πολλά περισσότερα προβλήματα… Πιστεύουμε ότι οι αγρότες θα δείξουν κατανόηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ενοποίηση και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος θα συναντηθούν στον Πλαταμώνα, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους, ενώ συνέλευση αγροτών θα γίνει και στο μπλόκο της Νίκαιας.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, αποφασίστηκε η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών να αυξηθεί από τα 130 εκατ. ευρώ στα 160 εκατομμύρια, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε «να μη χαθεί ούτε σπιθαμή υποθηκευμένης αγροτικής γης», η επέκταση του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο χρόνια, η παροχή φθηνού νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ από τον Ιούλιο, ώστε να ποτίζουν φθηνά οι αγρότες, η άμεση αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και η ενίσχυση βάμβακος. Επιπλέον, αποφασίστηκε η επιστροφή του 6% του ΦΠΑ, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 250 εκατ. ευρώ. Διευκρινίστηκε πως, αν και πέρυσι το ποσοστό ήταν 11%, φέτος οι δικαιούχοι θα λάβουν περισσότερα, καθώς η επιστροφή θα αφορά μόνο τους αγρότες που κάνουν «αληθινές δηλώσεις» κι έχουν ως αποκλειστικό επάγγελμα αυτό. Σημειώνεται ότι η επιστροφή ΦΠΑ της τάξεως του 6% είναι η δέσμευση προς την τρόικα και πως γίνεται διαπραγμάτευση να φτάσει το 7% με 8%.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η επιστροφή των 160 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 80 εκατ. ευρώ. Η πρώτη θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Εκτονωτικές κινήσεις με το βλέμμα στα μπλόκα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013, 20:26

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης