Στη λίστα με τις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να τοποθετήσουν τη Χεζμπολάχ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, μέσω της οποίας κατηγόρησε ευθέως τη συγκεκριμένη οργάνωση για τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Μπουργκάς, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ο Benjamin Netanyahu, αφού συνεχάρη τις Αρχές της ευρωπαϊκής χώρας για την επαγγελματική έρευνα που διεξήγαγαν, ξεκαθάρισε πως «η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο τρομοκρατίας και σχεδίασαν σειρά επιθέσεων κατά στόχων σε δεκάδες χώρες». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να «αποδώσει την ευθύνη εκεί που πρέπει». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο στο διάσημο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο του 2012 είχε στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους, εκ των οποίων οι πέντε ήταν Ισραηλινοί. Το Τελ Αβίβ κατηγόρησε από την πρώτη στιγμή τη Χεζμπολάχ και την Τεχεράνη πως κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο «χτύπημα», στη διάρκεια του οποίου περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε 18 χρόνια μετά την πολύνεκρη έκρηξη σε εβραϊκό κέντρο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ενέργεια για την οποία υπεύθυνη θεωρείται επίσης η Τεχεράνη από αρκετές χώρες της Δύσης. Στις 18 Ιουλίου 1994, αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη έξω από το κέντρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι.

«Πρόκειται για μια ακόμα επιβεβαίωση από κάτι που ήδη γνωρίζουμε. Πιστεύω πως αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να την αποκαλούμε όπως είναι. Έχει έρθει η στιγμή να κατατάξουμε της Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές οργανώσεις και να λάβουμε δράση εναντίον της», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, η Σόφια είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό συμβάν, «φωτογραφίζοντας» μέλη της σιίτικης οργάνωσης που εδρεύει στον Λίβανο και διατηρεί εχθρικές σχέσεις με το Ισραήλ. Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν πως η Τεχεράνη παρέχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Χεζμπολάχ προκειμένου να πλήττει ισραηλινούς στόχους τόσο εντός όσο και εκτός της επικράτειας του Ισραήλ.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Μουδιασμένη» υποδέχτηκε η διεθνής κοινότητα την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ενώ οργισμένη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού του Λιβάνου και της Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η υπεύθυνη για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Catherine Ashton, εξήγησε πως τα ευρήματα αποτελούν «υλικό για προβληματισμό», υπογραμμίζοντας πως τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις προκειμένου να εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση επί του θέματος.

Την πλήρη υποστήριξή του στις Αρχές της Βουλγαρίας και τη διάθεσή του να συνεργαστεί στενά μαζί τους εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati, ο οποίος μάλιστα καταδίκασε την επίθεση, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στις Η.Π.Α., John Brennan, ξεκαθάριζε πως η Χεζμπολάχ αποτελεί «μια πραγματική και ολοένα αυξανόμενη απειλή όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο».

«Τόσο η Ευρώπη όσο και ο πλανήτης ολόκληρος θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που θα μπλοκάρουν τις πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης και τα δίκτυα δράσης της προκειμένου να εμποδίσουν μελλοντικές επιθέσεις», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., Victoria Nuland.

To επίμαχο πόρισμα των Αρχών

Χρειάστηκαν συνολικά έξι μήνες προκειμένου η ειδική ομάδα ερευνητών να καταλήξει στα πρώτρα επίσημα συμπεράσματα αναφορικά με τις ακριβείς συνθήκες της βομβιστικής επίθεσης. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Tsvetan Tsvetanov, πίσω από την επίθεση κρύβονται δύο ύποπτοι (κάτοχοι αυστραλιανού και καναδικού διαβατηρίου), οι οποίοι είχαν άμεση σχέση με τη σιίτικη οργάνωση.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως δύο από τους τρεις βομβιστές ήταν μέλη της μαχόμενης πτέρυγας της Χεζμπολάχ. Υπάρχει υλικό που αποδεικνύει οικονομικές συναλλαγές και επαφές ανάμεσα στην οργάνωση και τους δύο υπόπτους», είπε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright, υποστήριξε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το ζευγάρι ζούσε στον Λίβανο από το 2006 έως το 2010, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά επιβεβαίωσε πως ένας Καναδός με λιβανέζικη υπηκοότητα ενεπλάκη στην επίθεση. Ο Καναδάς ήταν από τις πρώτες χώρες που κινήθηκαν στη λογική του Benjamin Netanyahu, ζητώντας την τήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στη Χεζμπολάχ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Αρχές της Βουλγαρίας είχαν αποφύγει να δώσουν στη δημοσιότητα υποψίες ή ορισμένες πληροφορίες για το ποιος πίστευαν τελικά πως κρύβεται πίσω από την επίθεση στο τουριστικό λεωφορείο. Τα πρώτα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ακρωτηριασμένου κεφαλιού ενός εκ των βομβιστών, είχαν δείξει πως το «χτύπημα» ενδεχομένως να πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Ωστόσο, πλέον εκτιμάται πως η έκρηξη οφείλεται σε μηχανισμό, ο οποίος πυροδοτήθηκε από απόσταση σκόπιμα ή κατά λάθος.

Εφόσον τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχει εμπλοκή της Χεζμπολάχ, θα πρόκειται για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης σε ευρωπαϊκό έδαφος από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Για τις ανάγκες της έρευνας των βουλγαρικών Αρχών, η Europol έστειλε στην ευρωπαϊκή χώρα 50 αξιωματούχους της.

Διαβάστε επίσης:
Καμικάζι βομβιστής επιτέθηκε στο τουριστικό λεωφορείο στο Μπουργκάς, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012, 13:05
Μπουργκάς: Ο βομβιστής είχε συνεργούς;, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012, 20:00
Βλέπει… ιρανικό «δάκτυλο» πίσω από την επίθεση στη Βουλγαρία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012, 04:24

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης