Τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για τις συνενώσεις Πανεπιστημίων που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» αναφέρουν καθημερινά σε ηλεκτρονική επικοινωνία που έχουν με την zougla.gr φοιτητές από διάφορες σχολές.

Ο Π.Θ. είναι φοιτητής του τμήματος Οχημάτων και στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι ένας από τους φοιτητές που είδαν χθες το μέλλον μας να καταστρέφεται…Ο σκοπός του μηνύματος αυτού είναι οι αλλαγές στην ‘ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ’ εκπαίδευση, θα μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω έτσι λόγω των σημερινών γεγονότων και θα σας εξηγήσω ακριβώς το λόγο δεν νοείται να γίνει σε εφαρμογή τουλάχιστον στο τμήμα όπου φοιτώ, το τμήμα ΟΧΗΜΑΤΩΝ .Το τμήμα ΟΧΗΜΑΤΩΝ είναι το μοναδικό τμήμα μηχανολογίας ΟΧΗΜΑΤΩΝ σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ, ως κύριοι σκοποί του τμήματος Οχημάτων έχει ως αποστολή να προάγει, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στον τεχνολογικό τομέα των οχημάτων δρόμου και ανώμαλου εδάφους.

Στο γνωστικό του αντικείμενο περιλαμβάνονται η μελέτη διάφορων υποσυστημάτων ενός οχήματος, η σχεδίαση και η ανάλυση της λειτουργίας τους, σε επίπεδο θεωρητικό και εργαστηριακό. Το τμήμα μας σε κανένα σημείο δεν είναι ταυτόσημο με κανένα τμήμα ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Στο χώρο του ΤΕΙ το τμήμα ΟΧΗΜΑΤΩΝ έχει ένα νεόχτιστο κτήριο πλήρης εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα εργαλεία πρόσφατα και ολοκαίνουργια . Τελειώνοντας το τμήμα οχημάτων έχουμε την δυνατότητα ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ εξειδικευμένα να εργαζόμαστε σε ΚΤΕΟ (Δημόσια και Ιδιωτικά) και όχι μόνο μπορούμε να εργαστούμε σαν πραγματογνώμονες σε πολλούς κλάδους είμαστε από τους λίγους τομείς που στην περίοδο κρίσης οι τελειόφοιτοι βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο όπου σπουδάζουν.

Στο τμήμα μας ‘τρέχουν’ εκπαιδευτικά προγράμματα όχι μόνο σε αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και με συμμετοχή σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης, που φυσικά προσφέρουν στο τμήμα έσοδα μου μεταφέρονται και αξιοποιούνται από την διοίκηση του ΤΕΙ ως στόχο για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ήταν η δημιουργία σχεδίαση και μελέτη μονοθέσιου και την συμμετοχή μας σε τέτοιους διαγωνισμούς .Και φτάνουμε στο σήμερα.. όπου εν μέσω εξεταστικής περιόδου μαθαίνουμε τις προθέσεις τις κυβέρνησης, να μας καταστρέψει τα όνειρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιλαμβάνοντας μας σαν ένα τυπικό τμήμα ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ.. “στέλνοντας” μας στις Σέρρες να πάρουμε ένα πτυχίο μηχανολόγου, που όπως ξέρουμε όλοι κανένας απόφοιτος ΤΕΙ δεν μπορεί να υπογράψει μια σχέδιο-μελέτη, ποτέ δεν ζητήσαμε αυτό.. Αλλά όχι να μας καταστρέψει και αυτά τα λίγα που έχουμε. Ο κύριος υπουργός προανήγγειλε ότι οι αλλαγές στην παιδεία έχουν μόνο σκοπό την ενδυνάμωση…ΠΟΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ; Είμαστε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τμήμα ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.. Μας “πετάνε” σαν ζητιάνους σε ένα τμήμα μηχανολογίας για να λέμε ότι κάναμε κάτι στην ζωή μας; εεεε όχι κύριοι ΔΕΝ το δεχόμαστε. ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΜΙΣΟΣ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΓΕΙΤΑΙ… Σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ΤΕΙ μηχανολογίας θα έχουν η Σέρρες και η Καβάλα με την Καβάλα να έχει μόνο 4 μόνιμους εκπαιδευτικούς όταν εμείς έχουμε 11. Μας στέλνουν στις σάρες χωρίς καν να κοιτάξουν ποια μαθήματα οι τελειόφοιτοι ΟΧΗΜΑΤΩΝ διεκπεραιώνουν ούτε σε αυτό τον κόπο δεν μπήκαν.. ΑΛΛΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ.. Αν κάποιος άσχετος με το ζήτημα κοιτάξει έναν οδηγό σπουδών του τμήματος ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ σε οποιοδήποτε πολυτεχνείο θα αντιληφθεί ότι τα πιο πολλά κοινά μαθήματα μεταξύ μας τα έχουν οι ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, δεν ζητήσαμε ποτέ και δεν πρόκειται να ζητήσουμε να πάμε εκεί, δεν το αξίζουμε στο κάτω κάτω, αλλά μην μας πηγαίνετε σε ένα κατώτερο επίπεδο, άλλο στόχο είχε ο καθένας μας όταν μπήκε.. ΔΕΝ πήγαμε στο ΟΧΗΜΑΤΩΝ για να κοιτάμε λέβητες και ασανσέρ ΔΕΝ μπήκαμε στο ΟΧΗΜΑΤΩΝ για να γίνουμε ΒΟΗΘΟΊ κάποιου μηχανικού.. ΔΕΝ μας αφορούν αυτά ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΥΝ.ΑΝ ΘΈΛΑΜΕ ΝΑ ΜΕΛΕΤΆΜΕ ΑΣΑΝΣΕΡ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΈΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΕΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ…ΟΧΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.

ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ελάχιστοι συμφοιτητές θα συνεχίσουν τις σπουδές στις Σέρρες όχι μόνο για το οικονομικό, αλλά και για το πτυχίο που θα πάρουμε. ΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ….ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ…ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΗΣΥΧΟΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΣΕΤΕ ΤΑ ΤΕΙ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΣΥΝΧΩΝΕΥΣΗ …Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ..

ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ η επιλογή μου είναι να ξαναδώσω πανελλήνιες εξετάσεις μετά από δυο (2) χρόνια..

Με αυτό το μήνυμα θα ήθελα να δημοσιοποιήσω το πρόβλημα μας και φυσικά να δείτε και μόνοι σας άλλη μια αδικία που θα πρέπει να υποστούμε χωρίς να μας ρωτήσει κανένας..

Με εκτίμηση,

Π.Θ».

Η Ε.Β. είναι φοιτήτρια του τμήματος Ζωικής Παραγωγής της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στην επιστολή της αναφέρει:

«Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Ζωικής Παραγωγής της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στο σχέδιο Αθηνά θέλουν να μεταφέρουν περίπου 2000 φοιτητές (Φυτική Παραγωγή και Ζωική Παραγωγή) στη Φλώρινα και 1000 φοιτητές (Αγροτική Οικονομία) στις Σέρρες όπου δεν υπάρχουν αίθουσες και εγκαταστάσεις για να μπορούν να καλύψουν τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών. Υπόψη βέβαια ότι υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν σε πειραματισμούς ερευνητικών έργων, στα πλαίσια των οποίων εκπονούνται και οι πτυχιακές μας εργασίες.

Σημαντικό είναι ότι το τμήμα της Αγροτικής Οικονομίας χάνει τα επαγγελματικά δικαιώματα αφού εντάσσεται στο τμήμα Οικονομικών και θα παίρνουν πτυχίο Οικονομολόγων και όχι Τεχνολόγου Γεωπόνου.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην πόλη της Φλώρινας καθότι αρκετοί φοιτητές είναι από άλλες περιφέρειες της Ελλάδος και νησιά και αναγκαστικά θα πρέπει να περνάνε από Θεσσαλονίκη πράγμα το οποίο επιβαρύνει σε περεταίρω έξοδα τις οικογένειες.
Η αντίδραση των φοιτητών και των οικογενειών τους είναι έντονες, διότι τους αναγκάζουν να πάνε Φλώρινα και Σέρρες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μακρινή απόσταση και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους επειδή δεν μπορούν να τις συνεχίσουν εκεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσέλευση των φοιτητών στα τμήματα πράγμα που θα οδηγήσει στην κατάργηση τους».

Διαβάστε επίσης: Οι φοιτητές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αντιδρούν στο σχέδιο «Αθηνά»

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο των ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης