Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, οι ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία ή να έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση στην ενήλικη ζωή, σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες. Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες μάλιστα που είχαν περισσότερα αρρενωπά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους ανέφεραν συχνότερα ιστορικό κακοποίησης στην παιδική ηλικία, ενώ αυτές που είχαν περισσότερα θηλυκά χαρακτηριστικά ανέφεραν πιο συχνά ιστορικό σεξουαλικής επίθεσης μετά την ενηλικίωσή τους.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο μηχανισμός με τον οποίο η σεξουαλική κακοποίηση συνδέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε οι γυναίκες που επιλέγουν ερωτικούς συντρόφους του ιδίου φύλου να είναι πιο ευάλωτες στη σεξουαλική κακοποίηση. Για να διαφωτιστεί λίγο παραπάνω το ζήτημα, οι ερευνητές εξέτασαν εάν οι αναφορές των γυναικών παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ταυτότητας και έκφρασης του φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 1.243 ομοφυλόφιλες και ετεροφυλόφιλες γυναίκες απάντησαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο μέσω Διαδικτύου. Το 40% ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά του φύλου ήταν κατά κύριο λόγο θηλυκά και το 15% αρρενωπά. Οι γυναίκες που απέδιδαν στις ίδιες μια πιο αρρενωπή ταυτότητα φύλου ανέφεραν σημαντικά περισσότερα βιώματα συναισθηματικής και φυσικής κακοποίησης και παραμέλησης κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτές που αντιλαμβάνονταν την ταυτότητα του φύλου τους ως πιο θηλυκή ανέφεραν σημαντικά περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις στην ενήλικη ζωή τους, κατά τις οποίες τους επιβλήθηκε με βίαιο τρόπο η σεξουαλική πράξη.

Η έκταση και η σοβαρότητα του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης σε αυτήν την ομάδα των γυναικών είναι σημαντικό να τραβήξει το ενδιαφέρον των ειδικών. Κλινικοί κι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμπεριλάβουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Πηγή: medicalnewstoday

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου,
Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών,
συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης