Ο Δήμος Θεσσαλονίκης  προχώρησε σε κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης και προφύλαξης σε ενδεχόμενο φαινόμενο υψηλών θερμοκρασιών στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σε περίπτωση που η θερμοκρασία ανέβει σε υψηλά επίπεδα, οι υπηρεσίες του Δήμου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και θα λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης προληπτικά και κατασταλτικά για την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευαίσθητων ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του λοιπόν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής των δημοτών, οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι :

Κ.Α.Π.Η. Α΄ Δημ. Διαμερίσματος, Ι. Δραγούμη 39, (2ος όροφος) τηλ. 2310 516 614

Κ.Α.Π.Η. Β΄ Δημ. Διαμερίσματος, Λαγκαδά 35, (1ος όροφος) τηλ. 2310 514 456

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κ.Α.Π.Η. Γ΄ Δημ. Διαμερίσματος, Χαρ. Μούσχου 9, (ισόγειο) τηλ. 2310 213 836

Κ.Α.Π.Η. Δ΄ Δημ. Διαμερίσματος, Γρ. Λαμπράκη 42, (ισόγειο) 2310 212 002

Κ.Α.Π.Η. Ε΄ Δημ. Διαμερίσματος,  Αλεξανδρείας 27, (ισόγειο) τηλ. 2310 820 110

Κ.Α.Π.Η. Στ΄ , Στ. Νούκα 10, (ισόγειο) τηλ. 2310 314 424

Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται κατά την διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων είναι, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, τα εξής :

«Να αποφεύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως. Να αναζητάτε σκιερά και δροσερά μέρη. Να προτιμάτε τα ανοικτόχρωμα ρούχα  με ανοικτό λαιμό.

Να αποφεύγετε την βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολύ υγρασία καθώς επίσης κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.

Να πίνετε άφθονα υγρά με την μορφή του πόσιμου νερού αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικών κατά προτίμηση φυσικών χυμών.

Να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Να διατρέφεστε με ολιγοθερμική δίαιτα που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών ουσιών.

Να κάνετε συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους), όπου υπάρχει σχετική αφθονία νερού.

Να ντύνετε τα νεογνά όσο γίνεται πιο ελαφρά με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και να μεριμνάτε να πίνουν συχνά υγρά, μαζί με το γάλα.

Να δοθεί  περισσότερη προσοχή στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι :

α) Όλα τα άτομα που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών

β) Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευματοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

γ) Όλα  τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματα τους όπως είναι τα διουρητικά, τα αντιχοληνεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τα ορμονούχα συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των  αντιδιαβητικών δισκίων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας .»

Να σημειωθεί ότι όλες οι νοσηλευτικές μονάδες θα δέχονται όχι μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και όσα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο που μένουν ενώ το Ε.Κ.Α.Β. θα είναι πάντα έτοιμο και κατάλληλα εξοπλισμένο για να μεταφέρει με ασφάλεια στα νοσοκομεία τα άτομα αυτά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης