Την έντονη αντίδραση στο προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εκφράζουν φοιτήτριες και φοιτητές, του ΤΕΙ Σερρών, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Λάρισας και Χαλκίδας με e-mail που απέστειλαν στη zougla.gr.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποστείλει e-mail στο info@zougla.gr και να σχολιάσει τις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σχολή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων που βρίσκεται στο Αργοστόλι . Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε για την συγχώνευση της σχολής μας με τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ληξουρίου .Το νέο τμήμα θα ονομαστεί Διοίκηση Επιχειρήσεων , Οργανισμών και Συστημάτων με κατεύθυνση κοινωνικής οικονομίας με βάση το Μεσολόγγι. Ως προς την κίνηση αυτή είναι αντίθετοι τόσο οι φοιτητές του τμήματος μας όσο και οι τοπικοί παράγοντες του νησιού . Βρίσκομαι σε μία σχολή την οποία αγαπώ . Έφτασα εδώ με χρήματα που διατέθηκαν σε μαθήματα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις μου και διάβασμα. Από τη στιγμή λοιπόν που είμαι εδώ μέσω Πανελληνίων εξετάσεων είμαι Ν Ο Μ Ι Μ Η φοιτήτρια και κανείς δεν μπορεί να μου στερήσει τις σπουδές μου!

Κύριοι Υπουργοί αν μετά από τρία χρόνια σπουδών , αν μετά από τα χρήματα που έχουν διαθέσει οι γονείς μου , αν μετά από το κόπο μου θεωρείτε πως αξίζει ένα τέτοιο άδοξο τέλος στη σχολή μου είστε γελασμένοι. Πάτε να καταργήσετε κάτι στο οποίο στηριζόμουν και είχα όνειρα πάνω σε αυτό και συνεπώς τις Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα. Για όσους δεν γνωρίζουν λοιπόν οι Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι η συγκέντρωση ανθρώπων σε μαγαζιά διασκέδασης αλλά είναι πολύ σημαντικός κλάδος επικοινωνίας .Η σχολή μου λοιπόν βασίζεται στην επικοινωνία και συγχωνεύεται με τον οικονομικό κλάδο , αν ήθελα οικονομικό κλάδο θα τον επέλεγα κατευθείαν μέσω Πανελληνίων . Κύριοι Υπουργοί ας μην υπήρχε από την αρχή η σχολή στο μηχανογραφικό μου να αποφάσιζα από την αρχή το ‘’μέλλον’’ μου . Από τη στιγμή που υπήρχε στο μηχανογραφικό μου Δ Ι Κ Α Ι Ο Υ Μ Α Ι να την τελειώσω και να δουλέψω πάνω σε αυτή .

Οι φοιτητές αυτές τις μέρες έχουμε γίνει οικογένεια . Ενώ τελείωσε η εξεταστική μας και ενώ θα έπρεπε να ήμασταν στα σπίτια μας μείναμε εδώ για να παλέψουμε και όλοι ενωμένοι να κάνουμε γνωστή την αδικία αυτή . Πιστέψτε με τα καταφέρνουμε τόσο καλά που είμαστε πολλοί υπερήφανοι ο ένας για τον άλλον .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν τελικά κλείσει η σχολή μου , όχι μόνο δεν θα ακολουθήσω την διοίκηση επιχειρήσεων αλλά θα δουλέψω να μαζέψω χρήματα να πάω σε μια ιδιωτική σχολή να τελειώσω τις Δημόσιες Σχέσεις που είναι από τους πρώτους κλάδους που διαφημίζουν και υποστηρίζουν. Αν τελικά πάω σε ιδιωτική σχολή για ποια ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ μου μιλάτε;».

ΤΕΙ Σερρών

Σε επιστολή της, η φοιτήτρια του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Σερρών αναφέρει:

«Θα θέλαμε να προβάλλουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολή μας με το σχέδιο “Αθηνά”. Με βάση το σχέδιο μας στέλνουν στην Καρδίτσα, στο τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, και στο Κιλκίς, στο τμήμα Παραγωγής και Σχεδιασμού Ενδυμάτων, σχολές με άσχετο γνωστικό αντικείμενο, οι φοιτητές των οποίων δεν έχουν εξεταστεί καν πανελλαδικά στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, όπως εμείς, για να εισαχθούμε στη σχολή. Επίσης, θα θέλαμε να ζητήσουμε δημόσια από τους αρμόδιους του υπουργείου να ανακοινώσουν τι ακριβώς θα απογίνουν οι σπουδές και το πτυχίο όσων έχουμε ήδη εισαχθεί στη σχολή, γιατί κρίνουμε πως είναι τουλάχιστον αναγκαίο να αποφοιτήσουμε με το όνομα και το αντικείμενο της σχολής όπως ήταν όταν εισαχθήκαμε».

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Άλλη φοιτήτρια, που ήρθε σε επικοινωνία με τη zougla.gr, ανέφερε: «Σπουδάζω στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Το αντικείμενο της σχολής μου καταργείται και η σχολή μου συγχωνεύεται με μια άλλη έχοντας διαφορετικό αντικείμενο. Αυτήν τη στιγμή ζητάμε την όποια βοήθεια ώστε να κρατήσουμε το τμήμα μας ανοιχτό. Είναι ένα τμήμα ενεργό, με παιδιά που πραγματικά έχουν όραμα και ιδέες. Ευελπιστούμε η προσπάθειά μας να παρακινήσει κι άλλες σχολές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μ’ εμας. Η εκπαίδευση είναι το μέγιστο αγαθό, πόσο μάλλον στις μέρες μας. Ακόμα και η μικρή αναφορά του θέματος θα ήταν πολύ σημαντική στον αγώνα μας».

ΤΕΙ Λάρισας

«Η σχολή Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Λάρισας, με υψηλή βαθμολογία εισαγωγής, μεταφέρεται σε τμήμα της Λαμίας. Δεν άδικο αυτό; Ποιος θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα; Μήπως παίζονται συμφέροντα τελικά με τις συγχωνεύσεις;».

TEI Xαλκίδας

Θα ήθελα να σας αναδείξω και το δικό μας πρόβλημα με το σχέδιο «Αθηνά». Στην Εύβοια υπάρχει το ΤΕΙ Χαλκίδας από το 1980 όπου είναι ένα από τα πιο μεγάλα ΤΕΙ της χώρας όσον αφορά τα τμήματά του και όσον αφορά τους σπουδαστές του.

Το ΤΕΙ Χαλκίδας έχει ιδιόκτητο κτίριο με εστία, εργαστήρια κλπ.Η έδρα του είναι στη Χαλκίδα (Ψαχνά Ευβοίας) με περίπου 10.000 φοιτητές όπου έχει και ένα παράρτημα στη Θήβα με ένα νεοσύστατο τμήμα Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού με 200 σπουδαστές. Στο σχέδιο θέλουν να μεταφέρουν περίπου 8000 φοιτητές (Λογιστική – Διοίκηση Επιχ/σεων- Ηλεκτρολογία )- 5000 φοιτητές (Λογιστική – Διοίκηση Επιχειρήσεων) στη Θήβα όπου δεν υπάρχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις κ υπάρχουν μόνο δύο αίθουσες όπου με το ζόρι χωράνε οι ήδη 200 φοιτητές και φυσικά δεν υπάρχει εστία.

Οι υπόλοιποι 3000 (Ηλεκτρολογία) θέλουν να πάνε στη Λαμία όπου αυτή τη στιγμή φοιτούν περίπου 1000 ηλεκτρολόγοι με ποσοστό εισαγωγής 98% κάτω από τη βάση αντίθετα με το ΤΕΙ Χαλκίδας όπου είμαστε 2οι σε όλη την Ελλάδα σε ποσοστό επιτυχίας εισαχθέντων!

Το 80% των εισαχθέντων στο ΤΕΙ Χαλκίδας είναι από την Αθήνα και οι αντιδράσεις τους είναι τεράστιες διότι τους αναγκάζουν να πάνε στο άλλο άκρο της Στερεάς Ελλάδας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μακρινή απόσταση και να κινδυνεύουν να χάσουν τις σπουδές τους επειδή δεν μπορούν να τις συνεχίσουν εκεί.

Συνοπτικά το “σχέδιό” τους είναι να αφανίσουν το ΤΕΙ Χαλκίδας ενισχύοντας την Θήβα όπου δεν υπάρχουν ούτε υποδομές παρά μόνο ένα τμήμα του ΤΕΙ Χαλκίδας και το ΤΕΙ Λαμίας όπου δεν συγκρίνεται εκπαιδευτικά το τμήμα της Ηλεκτρολογίας τους με το δικό μας!

Επίσης η Διοίκηση Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Χαλκίδας βάσει του σχεδίου Αθηνά υποβαθμίζεται κ την μετονομάζουν Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού όπου δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα δύο αντικείμενα και το κάνουν μόνο στο ΤΕΙ Χαλκίδας γιατί στο ΤΕΙ Αθηνών δεν το αγγίζουν καν κ το μετονομάζουν Διοίκηση Επιχειρήσεων , Οργανισμών και Συστημάτων!!!!

Δηλαδή σε όλη την Ελλάδα υποβαθμίζουν μόνο το πτυχίο του ΤΕΙ Χαλκίδας».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης