LIVE ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με υψηλούς καταγγελτικούς τόνους στη Βουλή και με χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ στο Πεδίον του Άρεως και στην Ευελπίδων κλιμακώθηκε την Πέμπτη η σύγκρουση μεταξύ Περισσού και κυβέρνησης, μετά τη σύλληψη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Το ΚΚΕ σε όλους τους τόνους κάνει λόγο για συντεταγμένη κυβερνητική επίθεση κατά του κόμματος και καταγγέλλει «σκηνοθεσία στην υπόθεση των επεισοδίων στο Υπουργείο Εργασίας και στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση».

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε το πρωί μπροστά από την Ευελπίδων την απορία της για τη σκληρότητα των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν κατά των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν χθες το απομεσήμερο στο Υπ. Εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναρωτήθηκε για το πόσο γρήγορα οι 35 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, επισημαίνοντας πως οι συνδικαλιστές είναι γνωστά και επώνυμα στελέχη του ΠΑΜΕ και πως, όπως συνηθίζεται, είχαν ανέβει στο υπουργείο για να συναντήσουν τον υπουργό.

Ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο κατήγγειλε σκηνοθεσία εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά στις δήθεν φθορές που προκλήθηκαν στο γραφείο του υπουργού Εργασίας.

Ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή επέμενε στην κυβερνητική θέση ότι την πόρτα και την επίπλωση στο γραφείο κατέστρεψαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Πιο αναλυτικά ο υπουργός ανέφερε: «Είναι η πιο δυσάρεστη στιγμή της υπουργικής θητείας μου και καταγγέλλω αυτές τις βίαιες ενέργειες και τα έκτροπα που έγιναν και θέλω να αποκαταστήσω την αλήθεια που βιάστηκε από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ. Το Υπουργείο Εργασίας είναι αφύλακτο και φιλειρηνικό. Δεν υπάρχουν εμπόδια. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να φθάσει έξω από το γραφείο μου» και πρόσθεσε «Χθες ξαφνικά μπήκαν 35 άτομα. Πέρασαν την είσοδο, ανέβηκαν τις σκάλες και οργανώθηκαν στον 7ο όροφο, προκειμένου να γίνει επίθεση στο γραφείο μου. Παραβίασαν τα πάντα, χωρίς να έχουν ραντεβού, χωρίς να ζητήσουν να με δουν. Ανέτρεψαν τα πάντα, έσπρωξαν τις συνεργάτιδές μου και χτύπησαν τη φρουρά μου. Θλίβομαι που κάνω αυτήν την αναφορά».

Σημείωσε ότι «άκουσα την κυρία Παπαρήγα να ζητά να της δώσω βίντεο από την έφοδο. Την ενημερώνω ότι δεν υπάρχει βίντεο. Υπήρξε όμως βίντεο που συνόδευε την ομάδα κρούσης και το ζητώ να το δείξουμε στον ελληνικό λαό». «Αυτές οι βιαιοπραγίες και η καταστροφή είναι προς όφελος των εργαζομένων; Την επιταγή για την επισκευή των καταστροφών που να τη στείλω; Στο ΠΑΜΕ ή στο ΚΚΕ;» αναρωτήθηκε.

Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Ηλίας Σταμμέλος, μιλώντας στην τηλεόραση της Ζούγκλας αναφέρθηκε σε συνειδητή επιλογή του Μαξίμου να χτυπήσει εν τη γενέσει της κάθε λαϊκή κινητοποίηση ή διαμαρτυρία με τη χρήση βίας και τόνισε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής εντάχθηκε η συντεταγμένη επίθεση κατά του ΚΚΕ.

Μετά τις 12.15 το μεσημέρι έγινε γνωστό πως αναβλήθηκε η εκδίκαση με τη διαδικασία του Αυτοφώρου της υπόθεσης των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Ορίστηκε τακτική δικάσιμος στις 12 Φεβρουαρίου.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στο μετρό και συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ συρρέουν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, για να διαδηλώσουν κατά των περικοπών και των επώδυνων μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων καθώς και οι υπηρεσίες Πρόνοιας λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Σε 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν και οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα στην πλατεία Συντάγματος.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σήμερα και αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων, τα οποία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, εξαιτίας της 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η ΠΝΟ αντιδρά στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών και στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, ΟΣΕ και προαστιακό σιδηρόδρομο θα είναι σήμερα η Αθήνα λόγω 24ωρης απεργίας.

Τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, δηλαδή μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ, θα κυκλοφορήσουν κανονικά, καθώς εξαιτίας της επίταξης οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο λόγω της απεργίας στον Προαστιακό.

Παναττική στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί σήμερα τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, διαμαρτυρόμενη για τις ελλείψεις στον τομέα της Υγείας και την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, καλεί τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Υπουργείο Υγείας, στις 12.00 το μεσημέρι, και στην πορεία προς τη Βουλή.

Απεργία στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενη για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό και σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Άρεως και στην Ευελπίδων

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί οι 35 συλληφθέντες, μέλη του ΠΑΜΕ, για να απολογηθούν ενώπιον του εισαγγελέα. Τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράνομη παραμονή σε δημόσιο χώρο, ενώ αναφορικά με την υπόθεση των φθορών που προκλήθηκαν στο γραφείο του Γ. Βρούτση διετάχθη έρευνα από τον εισαγγελέα, την οποία θα αναλάβει η αστυνομία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες.

Η άφιξη των 35 συλληφθέντων στα δικαστήρια

Επί της ουσίας, ο εισαγγελέας απέρριψε τις αιτιάσεις του υπουργού Εργασίας, πως οι φθορές προξενήθηκαν αποκλειστικά από μέλη του ΠΑΜΕ. Ως εκ τούτου, οι 35 παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο.

Οι 35 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 12 Φεβρουαρίου.

Ο Γιώργος Πέρρος, ένας εκ των συλληφθέντων, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Οι κατηγορίες της κυβέρνησης κατέπεσαν στο κενό. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν βασίστηκαν σε πελατειακές σχέσεις, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, αλλά στους αγώνες των εργατών».

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση συμπαράστασης για τους 35 συλληφθέντες πραγματοποιεί αυτήν την ώρα το ΠΑΜΕ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Στα δικαστήρια προσήλθε λίγο μετά τις 09.00 και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Δεν είναι κουκουλοφόροι, είναι άνθρωποι με ονοματεπώνυμο που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν στον υπουργό».

Από τις 08.00 το πρωί τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί στο Πεδίον του Άρεως.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα.

Με τίτλο «Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο και η προβοκάτσια της κυβέρνησης», το ΠΑΜΕ απαντά στις καταγγελίες του υπουργού Εργασίας για φθορές στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης.

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες, για προβοκάτσια της κυβέρνησης και την κατηγορεί ότι οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αναπαράχθηκαν από τα περισσότερα ΜΜΕ ήταν στημένες.

«Οι κατασκευασμένες κατηγορίες, η προβοκάτσια της κυβέρνησης με τις φωτογραφίες με τα στημένα σκηνικά που έδωσε στη δημοσιότητα, τρεις ώρες μετά τη βίαιη προσαγωγή των συνδικαλιστών – στελεχών του ΠΑΜΕ (προέδρων Ομοσπονδιών, σωματείων, μελών Δ.Σ.) και που έπαιξαν τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσιάζοντάς τις ως αληθινές, θα πρέπει να καταδικαστούν από τον λαό, τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Όλο το ρεπορτάζ για τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας-Χρήστος Μαζάνης-Σωτήρης Σκουλούδης
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη – Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης