Υπό τον πλήρη έλεγχο των γαλλικών δυνάμεων βρίσκεται το τελευταίο προπύργιο της «Άνσαρ Ντιν» («Υπερασπιστές της Πίστεως») στο βόρειο τμήμα του Μάλι, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των εδαφών που είχαν περάσει υπό τον έλεγχο Ισλαμιστών μετά το πραξικόπημα τον Μάρτιο του 2012, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η κατάληψη του Κιντάλ έρχεται λίγες ημέρες μετά την προέλαση μηχανοκίνητων μονάδων του γαλλικού στρατού, της Οικονομικής Ένωσης Χωρών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) καθώς και στρατιωτών του Μάλι, που απελευθέρωσαν πόλεις – κλειδιά όπως το Γκάο και το Τιμπουκτού, έχοντας την υποστήριξη εναέριων μέσων. Γαλλικά μαχητικά είχαν προχωρήσει σε βομβαρδισμούς στρατηγικών θέσεων των μαχητών της «Άνσαρ Ντιν», μετά το διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας από το Παρίσι, François Hollande, στη διάρκεια του οποίου είχε γνωστοποιήσει πως η χώρα του θα ηγηθεί εκστρατευτικού σώματος στο Μάλι, προκειμένου να εμποδίσει τους Ισλαμιστές να καταλάβουν και το νότιο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Κατεστραμμένα οχήματα από αεροπορικές επιδρομές)

Παρόλο που στην αρχή οι μάχες ήταν σφοδρές, σταδιακά οι Ισλαμιστές αποδυναμώθηκαν, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις περιοχές που είχαν κυριεύσει την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι συνασπισμένες δυνάμεις δεν αντιμετώπισαν καμία αντίσταση κατά την προώθησή τους στις συνοικίες του Κιντάλ, καθώς σχεδόν όλοι οι μαχητές της «Άνσαρ Ντιν» είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους και πλέον εκτιμάται πως κρύβονται στα γειτονικά βουνά.

Ο ιδρυτής της «Άνσαρ Ντιν»

Ντόπιοι ανέφεραν πως ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης, Iyad Ag Ghaly και ο ομόλογός του στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM) βρίσκονται ανάμεσα στους μαχητές που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στις ορεινές περιοχές, βόρεια του Κιντάλ.

«Οι γαλλικές δυνάμεις δεν συνάντησαν καμία αντίσταση», εξήγησε ο επικεφαλής του τοπικού Συμβουλίου, Haminy Maiga, σε δηλώσεις του, προσθέτοντας πως τέσσερα αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης το βράδυ της Τετάρτης, μεταφέροντας στρατιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια μπήκαν μέσα στην πόλη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ελικόπτερα του γαλλικού στρατού πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες πάνω από το Κιντάλ, την ίδια στιγμή που δεκάδες σημεία ελέγχου έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

Νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, ανακοίνωσε πως ισχυρή αμμοθύελλα «καθήλώσε» για αρκετές ώρες τις γαλλικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο.

Το Κιντάλ αποτέλεσε το ορμητήριο των μαχητών της «Άνσαρ Ντιν» και των μελών της ένοπλης οργάνωσης «Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ» (MLNA) και ήταν η πρώτη σημαντική πόλη που τέθηκε υπό τον έλεγχό τους, πριν ξεκινήσουν την «κατάβαση προς το Νότο», εκμεταλλευόμενοι το χάος που είχε προκληθεί μετά τη βίαιη απομάκρυνση από την εξουσία του τότε προέδρου, Amadou Toumani Toure.

Αποβίβαση Γάλλων στρατιωτών στο αεροδρόμιο του Κιντάλ…

Επιχείρηση «Serval»… Round 2!

Όπως μετέδωσε το Associated Press, η κατάληψη του Κιντάλ σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης για την εκδίωξη των Ισλαμιστών από το βόρειο τμήμα του Μάλι.

Πλέον, η Γαλλία αναμένει την αποστολή περισσότερων δυνάμεων του εκστρατευτικού σώματος, γνωστού ως «Afisma», προκειμένου να αποσύρει τα στρατεύματά της από την πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 στρατιώτες της «Afisma» έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Μάλι, με τον συνολικό τους αριθμό να φθάνει μελλοντικά τους 8.000. Αποστολή τους είναι η διασφάλιση της ηρεμίας στο εσωτερικό του αφρικανικού κράτους, εμποδίζοντας παράλληλα νέες επιδρομές μαχητών της «Άνσαρ Ντιν», οργάνωσης που διατηρεί στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγκρεμπ (AQMI). Ήδη μονάδες του στρατού από τον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ έχουν σταλεί στο Μάλι, συνδράμοντας όλες αυτές τις ημέρες στις επιχειρήσεις των γαλλικών δυνάμεων.

Για την «επόμενη» ημέρα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius, ο οποίος τόνισε την Τετάρτη πως το Παρίσι δεν σκοπεύει να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι έφθασε η ώρα για τα αφρικανικά κράτη να πάρουν τον έλεγχο της επιχείρησης.

Παράλληλα, εξήγησε πως σημαντικό βήμα προς ένα ενιαίο και αδιαίρετο Μάλι είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών, με τον μεταβατικό πρόεδρο, Dioncounda Traore, να ανακοινώνει την Τρίτη πως η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, στις 31 Ιουλίου.

Ερωτηματικά για τη στάση των Τουαρέγκ

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση της «Άνσαρ Ντιν» από το βόρειο τμήμα του Μάλι είναι προσωρινή και δεν συνεπάγεται και την επιστροφή της ειρήνης στα εδάφη αυτά, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Παράλληλα, παραμένουν τα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν τα μέλη του «Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ» (MLNA) απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, με τις οποίες βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση τα τελευταία χρόνια. Ευρύτερα γνωστοί ως Τουαρέγκ, είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τα στελέχη της «Άνσαρ Ντιν» μετά την κατάληψη εδαφών στο βόρειο τμήμα της χώρας, φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να έρθουν σε ανοιχτή σύγκρουση μαζί τους, μετά την επιμονή των τελευταίων να εφαρμόσουν τον Ισλαμικό Νόμο (Σαρία) στις κατακτημένες περιοχές.

Τόσο στο Τιμπουκτού όσο και στο Γκάο οι δυνάμεις του γαλλικού στρατού και της «Afisma» έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους ντόπιους, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα της σκληρότητας των Ισλαμιστών. Ακρωτηριασμοί, εν ψυχρώ δολοφονίες και κατάφωρη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών ήταν ορισμένες μόνο από τις καταστάσεις με τις οποίες ερχόταν αντιμέτωπος ο τοπικός πληθυσμός.

Ήδη, εκπρόσωπος των Τουαρέγκ ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές δυνάμεις είναι καλοδεχούμενες στο Κιντάλ, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα μέλη του κυβερνητικού στρατού. Σύμφωνα με το Reuters, Γάλλοι στρατιώτες συνάντησαν κατά την είσοδό τους στην πόλη δεκάδες Τουαρέγκ, οι οποίοι και τους ενημέρωσαν πως δεν υπάρχει κανένας μαχητής της «Άνσαρ Ντιν» εκεί, σημειώνοντας ότι «το Κιντάλ είναι ασφαλές».

Όπως μετέδωσε το BBC, η παρουσία των Τουαρέγκ στην πόλη δείχνει για ποιον λόγο το Μπάμακο δεν έστειλε δυνάμεις του στη συγκεκριμένη πόλη.

«Στηρίζουμε τη Γαλλία, ωστόσο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ενδεχόμενη επιστροφή του κυβερνητικού στρατού», τόνισε ο εκπρόσωπος του MLNA, επαναλαμβάνοντας ότι το Μπάμακο ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου κατά του τοπικού πληθυσμού. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει πως μαζί με άλλους Τουαρέγκ είχαν εισέλθει στο Κιντάλ το περασμένο Σάββατο, χωρίς όμως να συναντήσουν μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης, οι οποίοι αποχώρησαν όταν «έπεσε» το Τιμπουκτού. Το Κιντάλ είχε αποτελέσει μια από τις πόλεις που βομβαρδίστηκαν από γαλλικά μαχητικά τις πρώτες ημέρες της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης.

«Απορρίπτουμε τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Το μόνο που θέλουμε είναι μια ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με την κυβέρνηση του Μάλι», συμπλήρωσε.

Υποδοχή των νικητών στο Τιμπουκτού…

Υποδοχή των νικητών στο Γκάο…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης