Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να καταφέρει να διατηρήσει την εξουσία για την ώρα, αλλά η χώρα «καταρρέει μπροστά στα μάτια όλων». Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι ο τρόμος που επικρατεί στη Συρία είναι «χωρίς προηγούμενο» και ότι η χώρα καταστρέφεται «σιγά-σιγά», γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η ομιλία του Μπραχίμι έγινε μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 71 πτωμάτων στις όχθες του ποταμού Κουβάικ, στην περιοχή του Μπουστάν Αλ Κασρ στο Χαλέπι, την Τρίτη, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Βάσει των ενδείξεων, οι αντάρτες είχαν εκτελεστεί ομαδικά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για τη σφαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπραχίμι απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται και να αναλάβει δράση, για να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις στη Συρία. «Η χώρα καταρρέει μπροστά στα μάτια όλων. Μόνο η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει και κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας» είπε ενώπιον του Συμβουλίου στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπραχίμι δήλωσε: «Είπα στο Συμβούλιο ότι ντρέπομαι να επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα. Η Συρία καταστρέφεται, σιγά-σιγά».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί απλώς να συνεχίσει να λέει: “Διαφωνούμε, ας περιμένουμε λοιπόν να έρθουν καλύτεροι καιροί”. Νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα τώρα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης