Χάνουν έδαφος σταθερά τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν οι πωλήσεις μπούρκας, του παραδοσιακού ενδύματος των γυναικών που τις καλύπτει από το κεφάλι μέχρι τους αστραγάλους, αφού από την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αγορά γνωρίζει συρρίκνωση της τάξης του 50%.

Έτσι οι πωλητές μπούρκας εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούν σε παραπλήσια ενδύματα, όπως το «τσαντόρ ναμάζ» και το «μαντό σαλβάρ», για να ανεβάσουν τον τζίρο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο είναι ένα μακρύ μαύρο φόρεμα με σχέδια, το οποίο φοριέται στο Ιράν. Αφήνει το πρόσωπο της γυναίκας ακάλυπτο, αλλά καλύπτει το υπόλοιπο κεφάλι και το σώμα μέχρι τους αστραγάλους.

Το μαντό σαλβάρ είναι ένα μακρύ πανωφόρι, που φοριέται πάνω από τα παντελόνια και είναι δημοφιλές στις γυναίκες στην πρωτεύουσα Καμπούλ,που είναι σχετικά πιο ελεύθερες να φορέσουν αυτό που θέλουν. Συνοδεύεται με μαντήλι που καλύπτει το κεφάλι και δένεται σφιχτά κάτω από το πηγούνι.

Ωστόσο, ο «αέρας της απελευθέρωσης» στην ενδυμασία των γυναικών του Αφγανιστάν δεν φαίνεται να έχει φτάσει στα πρόσωπα ενός μεγάλου ποσοστού του γυναικείου πληθυσμού, κυρίως στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, οι οποίες δεν ενστερνίζονται τη «νέα μόδα» και απαγορεύουν στις κόρες τους να «εκτίθενται» φορώντας ρούχα που αφήνουν ακάλυπτο το πρόσωπό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης