Εκτός από αναγνώριση «μειονότητας» οι Σκοπιανοί ζητούν από την Ελλάδα, να προχωρήσει στη μετονομασία του αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης, ως … βήμα καλής θέλησης, στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Dnevnik» των Σκοπίων, αναφέρει πως η πλευρά της ΠΓΔΜ, έθεσε το ζήτημα στον Μάθιου Νίμιτς,  στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, προτείνοντας μάλιστα να επανέλθει η παλαιά ονομασία «Αεροδρόμιο Μίκρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα, επιβεβαίωση ή διάψευση του δημοσιεύματος, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτες έλεγαν στη «zougla.gr» πως η πρόταση αυτή επιχειρεί να αποκρούσει το ελληνικό αίτημα, για αλλαγή της ονομασίας «Αλέξανδρος ο Μέγας» από το  αεροδρόμιο των Σκοπίων.

«Μόνη διαφορά η ονομασία»

Εν αναμονή της απάντησης του προέδρου της Κομισιόν, Εμμανουέλ Μπαρόζο, στην επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι, πληροφορίες φέρουν να καλεί τον εθνικιστή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να συνεργαστεί με την Ελλάδα, ώστε να λυθεί το θέμα του ονόματος, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο ειδικός μεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, υπενθύμισε πως το ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις είναι ένα και μοναδικό, το όνομα. «Στη μακρά διαδρομή των επαφών των δύο πλευρών τέθηκαν διάφορα ζητήματα πέραν της ονομασίας, ωστόσο το βασικό θέμα για το οποίο γίνεται όλη η διαδικασία είναι η επίλυση της εκκρεμότητας με την ονομασία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μάθιου Νίμιτς, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο, ενώ προέτρεψε τα Σκόπια να ρίξουν τους τόνους.

Απάντηση της Αθήνας στις … «επιθέσεις»

«Δεν υπάρχει κανένα επίσημο περιστατικό κακοποίησης πολιτών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, διαμαρτυρήθηκε έντονα πριν από δύο μήνες περίπου, για περιστατικά κακοποίησης Σκοπιανών μέσα στην Ελλάδα, που όμως δεν καταγγέλθηκαν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

«Δεν υπάρχει κανένα συμβάν που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταδικάσει.  Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει τέλος στη  διαστρέβλωση της αλήθειας», αναφέρει η απάντηση του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης