Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η δίκη των φερόμενων ως συνεργατών του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, ο οποίος πριν από περίπου οκτώ χρόνια συνελήφθη ως ο «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου κυκλώματος κοκαΐνης που έδρασε ποτέ στη χώρα μας.

Στο σκαμνί πρόκειται να καθίσουν 16 άτομα, τα οποία φέρονται, σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, να βοήθησαν τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος να «ξεπλύνει» τα αμύθητα χρηματικά ποσά που κέρδιζε από το εμπόριο του «λευκού θανάτου».

Μάλιστα, ένας από τους κατηγορουμένους, ο Νικόλαος Γαβρίλης, έχει ήδη καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι τον Ιούλιο του 2004 οι κατηγορούμενοι φέρονται να οργάνωσαν, χρηματοδότησαν, κατηύθυναν και επόπτευσαν τη μεταφορά 5,4 τόνων (!) κοκαΐνης, αφού από κοινού φρόντισαν για την αγορά του πλοίου «Africa 1», που μετέφερε τα ναρκωτικά, την προετοιμασία αυτού και την επάνδρωσή του για το ταξίδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταξίδι, το οποίο όμως δεν διήρκεσε πολύ, αφού στις 13 Ιουλίου του 2004 το πλοίο κατελήφθη από τις ισπανικές Αρχές και κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης που αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα κυκλώματα ναρκωτικών που έδρασαν ποτέ στην Ελλάδα.

Η δίκη των συγκατηγορουμένων του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου αναμενόταν να γίνει την προηγούμενη Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, ωστόσο αναβλήθηκε και η νέα ημερομηνία που ορίστηκε για τη διεξαγωγή της είναι η 17η Δεκεμβρίου του 2013. Αφορμή στάθηκε η προσφυγή του πρώτου στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να του αναγνωριστούν κάποια ελαφρυντικά.

Πρέπει να σημειωθεί σε ότι αφορά τον Γεώργιο Μαραγκουδάκη που εκ λάθους αναφέρθηκε στο δημοσίευμα, ότι, αν και σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ισόβια, σε δεύτερο βαθμό το δικαστήριο τον έκρινε παμψηφεί αθώο λόγω αμφιβολιών.

Τα εμβάσματα

Οι περισσότεροι εξ αυτών που πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο στις 17 Δεκεμβρίου κατηγορούνται ότι «κρύβονταν» πίσω από εταιρείες-φαντάσματα και τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκαν στον Αγγελόπουλο και του πίστωναν εμβάσματα, προκειμένου ο τελευταίος να επιδίδεται σε «ξέπλυμα» χρήματος μέσω αγοράς αγροτεμαχίων και ακινήτων, καθώς και μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων σε εταιρείες που ήλεγχε.

Τα ποσά που διακινούνταν κατά καιρούς είναι δυσθεώρητα, ενώ στο «κάδρο» ελέγχου έχουν τοποθετηθεί οι εταιρείες «Άλφα Σίγμα Α.Ε.», «Πιερία Α.Ε.», «Αργώ Άλφα», «Θαλάσσιος Τουρισμός Περιηγήσεις Αιγαίου Ε.Π.Ε.», «Honor Χονδρικό Εμπόριο Προϊόντων Αρτοποιίας», «Μότο Κουρσάρος» και «Κρουαζιέρες Θαλαμηγών Ναυτιλιακή Ε.Π.Ε.».

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τις παραπάνω επιχειρήσεις, με διάταξη του Γ’ ανακριτή Πειραιώς, είχε διαταχθεί η κατάσχεση στα πάσης φύσεως τραπεζικά, χρηματοοικονομικά και χρηματιστηριακά προϊόντα που ανήκαν σε αυτές, ωστόσο η κατάσχεση άρθηκε.

Τύχη… βουνό

Πέρα όμως από αγορές ακινήτων και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε εταιρείες με στόχο το «ξέπλυμα» χρήματος, ο Έλληνας «Εσκομπάρ»… καθάριζε τα χρήματα που εισέπραττε από το εμπόριο ναρκωτικών μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2004, ο επιχειρηματίας έκανε κατάθεση 68.887 ευρώ, τα οποία εμφανίζονταν ως κέρδη από τον ΟΠΑΠ, ενώ στις 6 Απριλίου η «τύχη» τού… χαμογέλασε ξανά, καθώς κατέθεσε -πάλι ως κέρδη από τον οργανισμό- 1.091.400 ευρώ!

Οι καταθέσεις έγιναν σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Ακτή Μιαούλη, στην οποία τότε διευθυντής ήταν ένας από τους συγκατηγορουμένους του, ονόματι Μ. Π..

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2004, όταν «έσκασε» η είδηση ότι το πλοίο «Africa 1» εντοπίστηκε από τις διωκτικές Αρχές της Ισπανίας να έχει στα αμπάρια του 5,4 τόνους κοκαΐνης, η αξία της οποίας ξεπερνά σήμερα το πόσο των 500.000.000 ευρώ!

Το πλοίο αναχώρησε από τον Πειραιά στις 15 Μαΐου του 2004 με δηλωθέντα προορισμό την Τουρκία. Όμως, οι διωκτικές Αρχές της Ελλάδας καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που είχαν βάλει στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση του Αγγελόπουλου, εντόπισαν μέσω δορυφόρου το πλοιάριό του να κινείται στον Ατλαντικό Ωκεανό με κατεύθυνση προς τις δυτικές ακτές της Αφρικής.

Στις 13 Ιουλίου, οι «ράμπο» των διωκτικών Αρχών της Ισπανίας έκαναν ρεσάλτο στο «Africa 1», όπου βρήκαν την προαναφερθείσα ποσότητα κοκαΐνης. Τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα σε χαρτόκουτα που είχαν ετικέτα μεταλλικών νερών.

Τον Αύγουστο του 2004 ο Έλληνας επιχειρηματίας εντοπίστηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και συνελήφθη. Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στα χέρια των διωκτικών Αρχών ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη μεταφορά των ναρκωτικών, ότι το πλοίο δεν του ανήκει και ότι πίσω από τη μεταφορά του φορτίου κρύβεται ένας άλλος Έλληνας, ο οποίος κρατούνταν στις ισπανικές φυλακές για άλλο φορτίο 3,5 τόνων.

Η ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ήταν καταπέλτης για τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλο και για άλλα δύο άτομα που φέρονταν ως στενοί συνεργάτες του. Και οι τρεις καταδικάστηκαν τότε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ, επιπλέον, τους είχαν επιβληθεί οι ποινές των τεσσάρων ετών για τη σύσταση συμμορίας, κατοχής όπλων και πυρομαχικών, αλλά και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά, όμως, μετέτρεψε την ποινή των ισοβίων που είχε επιβληθεί στον επιχειρηματία σε κάθειρξη 22 ετών, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα κάποια στιγμή να αποφυλακιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης