Η 56χρονη Λίντσεϊ Σάντιφορντ καταδικάστηκε σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών στο Μπάλι της Ινδονησίας. H Σάντιφορντ είχε συλληφθεί σε τελωνειακό έλεγχο ρουτίνας τον προηγούμενο Μάιο με 4,8 κιλά κοκαΐνης στη βαλίτσα της, έπειτα από πτήση από την Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης.

Η ίδια υποστηρίζει ότι εξαναγκάστηκε να κάνει τη μεταφορά, ενώ οι δικηγόροι της δηλώνουν έκπληκτοι με την ετυμηγορία και σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατήγοροι αρχικά είχαν προτείνει 15ετή ποινή φυλάκισης, όμως οι δικαστές δεν της αναγνώρισαν ελαφρυντικά, λέγοντας ότι η πράξη της έβλαψε την εικόνα του Μπάλι ως τουριστικού προορισμού και αποδυνάμωσε τον κυβερνητικό αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Η ανταποκρίτρια του BBC μεταδίδει ότι η κατηγορούμενη βρισκόταν σε κατάσταση σοκ μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η «υπόθεση Σάντιφορντ» είχε απασχολήσει μέχρι και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που υποστήριζαν ότι την είχαν στοχοποιήσει έμποροι ναρκωτικών, απειλώντας ακόμη και τη ζωή των παιδιών της.

Σε προηγούμενες ακροάσεις, ο δικηγόρος της είχε επικαλεστεί ψυχολογικά προβλήματα που την καθιστούσαν εύκολο στόχο. Εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης και διπλωματίας εναντιώνονται έντονα με τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε σε Βρετανό πολίτη. Από το 1998 έχουν εκτελεστεί πέντε αλλοδαποί στο Μπάλι για υποθέσεις σχετικές με ναρκωτικά, αφού η Ινδονησία διαθέτει από τις πιο σκληρές νομοθεσίες παγκοσμίως για παρόμοια ζητήματα. Εκτέλεση, ωστόσο, έχει να σημειωθεί από το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης