Αυτήν τη φορά, ο πρόεδρος θα ορκιστεί δημοσίως. Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σήμερα στο κέντρο της Ουάσινγκτον για την τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα ξεκινήσει και επίσημα η δεύτερη προεδρική θητεία του στην ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του, Τζο Μπάιντεν, ορκίστηκαν σε ιδιωτική τελετή την Κυριακή, καθώς το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτάσσει η ορκωμοσία του προέδρου να γίνεται στις 20 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η ορκωμοσία θα επαναληφθεί σήμερα προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού και φυσικά των ΜΜΕ. Ο όρκος θα δοθεί μόλις λίγα βήματα μπροστά από το Καπιτώλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην Ουάσινγκτον. Τα μέτρα ασφαλείας εννοείται πως είναι δρακόντεια και η κορύφωση της τελετής αναμένεται να σημειωθεί λίγο πριν από το μεσημέρι τοπική ώρα (17.00 GMT), όταν ο Ομπάμα θα ανέβει στην πλατφόρμα κάτω από τον τεράστιο λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, για να διαβάσει τον προεδρικό όρκο.

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ και – στον μέγιστο δυνατό βαθμό – θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των ΗΠΑ» θα πει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλει η Beyonce, ενώ παρόντες -μεταξύ άλλων- στη λαμπρή τελετή θα είναι η Alicia Keys και ο Jamie Fox.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση» την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: «Μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη τελετή, που ουσιαστικά αποτέλεσε ιδιωτική ορκωμοσία του προέδρου, πραγματοποιήθηκε στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου χθες το μεσημέρι, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας.

Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20η Ιανουαρίου συμπίπτει με Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη. Μετά την επίσημη ορκωμοσία του προέδρου θα ακολουθήσει σειρά τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης