Μετανιωμένος για τη χρήση αναβολικών και έχοντας μια έντονη διάθεση να απολογηθεί για όλο αυτόν τον κόσμο που τον πίστεψε, τον στήριξε κι εκείνος απλώς τους απογοήτευσε, ο Λανς Άρμστρονγκ συνέχισε την εξομολόγηση του στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε στην Όπρα Γουίνφρεϊ, το οποίο προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο OWN, λίγα λεπτά μετά τις 04.00 τα ξημερώματα.

Ο Λανς Άρμστρονγκ εμφανίστηκε περισσότερο συναισθηματικός και ευάλωτος σε σχέση με το πρώτο μέρος, δηλώνοντας ντροπιασμένος και ταπεινωμένος για όλες αυτές τις αποκαλύψεις περί ντόπινγκ, υπογραμμίζοντας πως είναι συναισθήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να τον αφήσουν ήσυχο. Ωστόσο τόνισε πως «του αξίζει αυτή η τιμωρία», την οποία και χαρακτήρισε «ποινή θανάτου», καθώς αν και θέλει να αγωνιστεί εκ νέου σε επαγγελματικό επίπεδο κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν μπορεί να το κάνει λόγω του ισόβιου αποκλεισμού του απ’ όλα τα αθλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν με ρωτάς αν θα ήθελα να συναγωνιστώ ξανά, θα σου έλεγα “ναι, είμαι μαχητής”. Είναι κάτι που έκανα όλη μου τη ζωή. Θέλω να τρέξω, θέλω ένα καινούριο ξεκίνημα, μια νέα αρχή. Δεν έχω σκοπό όμως να εμφανιστώ εκ νέου στον “Γύρο της Γαλλίας”», είπε.

«Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που δεν μπορώ να κάνω εξαιτίας του αποκλεισμού. Αν με ρωτάς αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να τρέξω στον Μαραθώνιο του Σικάγο όταν γίνω 50 ετών, θα σου απαντούσα: Ναι!», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λανς Άρμστρονγκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τον ισόβιο αποκλεισμό του, ζητώντας ουσιαστικά να του δοθεί η δυνατότητα να επανέλθει στην ενεργό δράση, αρκεί να είναι «καθαρός». Μάλιστα δεν δίστασε να συγκρίνει έμμεσα την τιμωρία που του επιβλήθηκε, με τις αντίστοιχες άλλων αθλητών, οι οποίοι μπορούν ακόμα και μετά από έξι μήνες να επανέλθουν.

«Νομίζω, πως αξίζω κάτι τέτοιο. Αν όχι τώρα αλλά αν δείτε τις ποινές, θα μπορούσα να επιστρέψω κάποια στιγμή», ανέφερε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το πιο επώδυνο και ντροπιαστικό γεγονός ήταν η στιγμή που του ζήτησε η διοίκηση του ιδρύματος για την έρευνα και την καταπολέμηση του καρκίνου («Livestrong») να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος υπήρχαν στιγμές που ο Λανς Άρμστρονγκ συγκρατούσε με δυσκολία τα δάκρυά του, ειδικά στις περιπτώσεις που χρειάστηκε να αναφερθεί στον αντίκτυπο του σκανδάλου στα μέλη της οικογένειάς του. Συγκεκριμένα, η φωνή του «έσπασε» όταν μίλησε για τη στιγμή που έπρεπε να πει στον γιο του να σταματήσει να τον υπερασπίζεται, αποκαλύπτοντας του την αλήθεια, ενώ το ίδιο συνέβη και με τη μητέρα του η οποία έχει γίνει «ερείπιο».

Παράλληλα, μίλησε και για την ημέρα που η «Nike» αποφάσισε να του δώσει τα… παπούτσια στο χέρι, με αποτέλεσμα ένας – ένας οι χορηγοί του να τον εγκαταλείψουν. Ο Λανς Άρμστρονγκ χαρακτήρισε εκείνη την ημέρα ως η «ημέρα των 75 εκατ. δολαρίων».

Μετά τις αποκαλύψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντι – Ντοπινγκ (Usada) περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών και μεταγγίσεις αίματος για την ενίσχυση των επιπέδων αντοχής, ο Λανς Άρμστρονγκ έχασε όλα του τα μετάλλια, με την Usada να υποστηρίζει ότι «βρισκόταν στο επίκεντρο του πιο καλοσχεδιασμένου, επαγγελματικού και επιτυχημένου προγράμματος ντόπινγκ».

Ωστόσο, ο άλλοτε «βασιλιάς του “Γύρου της Γαλλίας”» αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό στο πρώτο μέρος της συνέντευξης του στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Ειδικότερα, παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, προκειμένου να σημειώσει τις επτά νίκες του στον συγκεκριμένο αγώνα ποδηλασίας (1999 – 2005), εστιάζοντας στον ρόλο που έπαιξε ο καρκίνος στην υιοθέτηση μιας στάσης ζωής βασισμένης στο «να νικάς με κάθε τίμημα».

Παράλληλα,εξήγησε ότι από το 2005 και μετά δεν έχει ξανακάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, συμπληρώνοντας ότι την εποχή που έκανε μεταγγίσεις αίματος και έπαιρνε αναβολικά δεν είχε βρεθεί ακόμα ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου ντόπιγνκ (π.χ. «βιολογικό» διαβατήριο).

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης παρακολούθησαν συνολικά 3,2 εκατ. τηλεθεατές.

Η συνέντευξη

Ο: Ό, τι έχει γραφτεί μέχρι στιγμής για σένα, αρχίζει με τη λέξη «ντροπιασμένος». Αισθάνεται ντροπιασμένος;
Λ: «Φυσικά. Ωστόσο, νιώθω επίσης ταπεινωμένος. Είναι κάτι πολύ άσχημο».

Ο: Ποιά ήταν η πιο ντροπιαστική στιγμή;
Λ: «Όταν με κάλεσε η Nike για να μου ανακοινώσει ότι ήμουν εκτός. Τότε όλα χάθηκαν. Νόμιζα πως όλοι θα με άφησαν, ωστόσο δεν πίστευα πως το ίδρυμα («Livestrong») θα με άφηνε εκτός. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά, χτύπησε το τηλέφωνο και μου ζήτησαν να παραιτηθώ».

Όσον αφορά στην αποχώρησή του από το ίδρυμα «Livestrong», το οποίο συνολικά κατάφερε να συγκεντρώσει από δωρεές πάνω από 500 εκατ. δολάρια για την έρευνα και την καταπολέμηση του καρκίνου, τόνισε πως «ήταν ό, τι καλύτερο για τον Οργανισμό», προσθέτοντας ότι η στιγμή της αναγκαστικής παραίτησής του από τη θέση του προέδρου, εν μέσω της θύελλας που είχαν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το ντόπινγκ, ήταν η «πιο επώδυνη και ντροπιαστική στιγμή».

Στη συνέχεια η Όπρα Γουίνφρεϊ διάβασε ένα γράμμα που έστειλε ένας πατέρας, του οποίου ο γιος πάσχει από καρκίνο και που ο Λανς Άρμστρονγκ λειτούργησε ως έμπνευση και πρότυπο, με τον διάσημο πρώην ποδηλάτη να λέει «Αμήν» και την παρουσιάστρια να τον ρωτά:

Ο: Βρίσκεται αντιμέτωπος με τους δαίμονές σου;
Λ.: «Φυσικά. Είναι μια διαδικασία. Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας»

Ο: Πιστεύεις ότι οι απαγορευμένες ουσίες συνέβαλαν στην εμφάνιση του καρκίνου;
Λ: «Δεν το πιστεύω. Κανένας γιατρός δεν μου το συνέστησε ποτέ αυτό. Δεν το πιστεύω».

Η Όπρα Γουίνφρεϊ δεν παρέλειψε να τον ρωτήσει και για τον ρόλο του David Walsh, τον αρχισυντάκτη των αθλητικών στην αμερικανική εφημερίδα «Sunday Times», η έρευνα του οποίου συνέλαβε σημαντικά στην αρχή του τέλους.

Ο: Οφείλεις ένα συγνώμη στον David Walsh;
Λ: «Θα του ζητήσω συγνώμη».

Ο: Πως βλέπεις τον εαυτό σου;
Λ: «Όλα είναι χάλια. Ακολουθώ θεραπεία. Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που δεν μπορεί να το κάνει αυτό σποραδικά. Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα».

Ο: Αισθάνεσαι τύψεις ή είναι απλά το συναίσθημα του «Λυπάμαι που “με έπιασαν”»;
Λ: «Βρίσκομαι μόνο στην αρχή. Αν αισθάνομαι τύψεις; Φυσικά. Αν αυτές θα γίνουν πιο έντονες στο μέλλον; Φυσικά. Πληρώνω το τίμημα, αλλά μου αξίζει»

Ο: Υπήρχαν άνθρωποι που γνώριζαν (για το ντόπινγκ) και θέλησαν να σε σταματήσουν;
Λ: «Φυσικά»

O: Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει στη ζωή σου, πιστεύεις ότι μπορεί να σε αλλάξει;
Λ: «Έχω πολύ δουλειά να κάνω. Δεν πρόκειται όμως να είναι σαν την αλλαγή μιας τεκτονικής πλάκας».

Η Όπρα Γουίνφρεϊ τον ρώτησε επίσης και για την επιστροφή του στην επαγγελματική ποδηλασία το 2009, μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 2005.

Ο: Περίμενες ότι θα κέρδιζες;
Λ: «Ναι. Πίστευα και ακόμα πιστεύω ότι το άθλημα της ποδηλασίας είναι καθαρό. Πίστευα πως επέστρεφα σ’ ένα καθαρό άθλημα και σ’ ένα παιχνίδι με ίσους όρους. Περίμενα ότι θα κέρδιζα (“Γύρος Γαλλίας” του 2009). Στο τέλος σκέφτηκα πως απλώς έχασα από δύο τύπους οι οποίοι ήταν καλύτεροι από εμένα».

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συναισθηματικά όταν η παρουσιάστρια ζήτησε ένα σχόλιο από τον καλεσμένο για τη στάση του γιου του να τον υπερασπίζεται στα Μ.Μ.Ε., μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τη χρήση αναβολικών ουσιών.

«Είπα στον Luke, μην με υπερασπίζεται άλλο», δήλωσε με ραγισμένη φωνή.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να του επιτραπεί να αγωνιστεί εκ νέου σε επαγγελματικό επίπεδο, ο Λανς Άρμστρονγκ απάντησε ότι δεν θα ήταν αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο: Ελπίζεις πως ο ισόβιος αποκλεισμός σου μπορεί να αρθεί;
Λ: «Σκεπτόμενος εγωιστικά, ναι! Ωστόσο, αν το δούμε με ρεαλισμό, νομίζω πως δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να συμβεί».

Διαβάστε επίσης:
Ο Άρμστρονγκ λύνει τη σιωπή του, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013, 04:14

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

/uploads/Media/Kaltura/Video/2013/Jan/19/1_ou3fuxgd.jpg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης