Την επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε, το απόγευμα του Σαββάτου, η διαδήλωση που πραγματοποίησαν, στο κέντρο της Βουδαπέστης, μέλη και υποστηρικτές της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Ουγγρική Φρουρά», η οποία συνδέεται με το εθνικιστικό κόμμα Jobbik.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν την εντολή να διαλυθούν και εκτόξευσαν πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια μπύρας, εναντίων των ανδρών της Αστυνομίας, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία index.hu, μέλος τηλεοπτικού συνεργείου τραυματίστηκε από μπουκάλι μπύρας, που πέταξε ακροδεξιός διαδηλωτής.

Η συγκέντρωση των 200, περίπου, ατόμων πραγματοποιήθηκε επ’ αφορμή της απόρριψης της έφεσης που είχε υποβάλει η οργάνωση, εναντίον της δικαστικής απόφασης για την διάλυσή της.

Αρκετά σημεία στη Βουδαπέστη είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία από το πρωί του Σαββάτου, προκαλώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην ουγγρική πρωτεύουσα και σύγχυση σε πολλούς τουρίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση, οι στολές της οποίας είναι φτιαγμένες ώστε να θυμίζουν εκείνες των ουγγρικών δυνάμεων που έδρασαν στο πλευρό των ναζί στον Β’ Π.Π., κρίθηκε ένοχη για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ρομά, στην διάρκεια διαδήλωσής της, αφιερωμένης σε όσα αποκαλεί «εγκλήματα των τσιγγάνων», το 2007.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης