Ο Βρετανός Ντάνιελ Ντέι Λιούις απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία υποδυόμενος τον Λίνκολν στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο 55χρονος ηθοποιός ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί της βραδιάς στην κατηγορία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία «Argo» του Μπεν Άφλεκ έκανε την έκπληξη κατά την τελετή της 70ής απονομής στο Μπέβερλι Χιλς και απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, νικώντας στο νήμα την ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Άφλεκ έφυγε επίσης και με το βραβείο σκηνοθεσίας.

Μία έκπληξη σημειώθηκε στην κατηγορία καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, όπου η 35χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Τσάστεϊν απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της πράκτορα της CIA που κυνηγά τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ταινία «Zero Dark Thirty».

Μεγάλο φαβορί για το βραβείο αυτό θεωρείτο η Γαλλίδα Μαριόν Κοτιγιάρ, από το «Σώμα με σώμα», ενώ υποψήφιες στην κατηγορία αυτή ήταν επίσης η Έλεν Μίρεν στην ταινία «Hitchcock», η Ναόμι Ουάτς στην ταινία «The Impossible» και η Ρέιτσελ Βάιζ στο «The Deep blue sea» (Το βαθύ μπλε του έρωτα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Les Miserables» (Οι Άθλιοι) απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου μιούζικαλ.

O Αυστραλός Χιου Τζάκμαν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α` ανδρικού ρόλου σε κωμωδία/μιούζικαλ για τον ρόλο του πρώην απατεώνα και έγκλειστου Γιάννη Αγιάννη στην ίδια ταινία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη Χρυσή Σφαίρα στην καριέρα του 44χρονου ηθοποιού.

Η 30χρονη Αν Χάθαγουεϊ, που ενσαρκώνει τη Φαντίν, η οποία εκδίδεται στις αποβάθρες για να ζήσει την κόρη της, στο ίδιο μιούζικαλ απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Β` γυναικείου ρόλου.

Το αυστριακό φιλμ «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας, ενώ φαβορί στην κατηγορία αυτή ήταν επίσης οι γαλλικές ταινίες «Intouchables» (Άθικτοι) και «De Rouille et d’Os» (Σώμα με σώμα).

Η «Αγάπη», που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο περασμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών και είναι υποψήφια σε πέντε κατηγορίες στα φετινά βραβεία Όσκαρ, επιλέχθηκε επίσης ανάμεσα στην «Royal Affair» από τη Δανία και στη νορβηγική «Kon-Tiki». Ο Αυστριακός σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο του από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Αναλυτικά οι νικητές των βασικών κατηγοριών:

Κινηματογράφος

Best Motion Picture, Drama: “Argo”

Best Motion Picture, Comedy or Musical: “Les Misérables”

Best Actress, Drama: Jessica Chastain, “Zero Dark Thirty”

Best Actor, Daniel Day-Lewis, “Lincoln”

Best Actress, Comedy or Musical: Jennifer Lawrence, “Silver Linings Playbook”

Best Actor, Comedy or Musical: Hugh Jackman, “Les Misérables”

Best Director: Ben Affleck, “Argo”

Best Supporting Actress: Anne Hathaway, “Les Misérables”

Best Supporting Actor: Christoph Waltz, “Django Unchained”

Best Foreign Language Film: “Amour”

Best Animated Film: “Brave”

Best Screenplay: Quentin Tarantino, “Django Unchained”

Best Original Score: Mychael Danna, “Life of Pi”

Best Original Song: “Skyfall” (music and lyrics by Adele and Paul Epworth), “Skyfall”

Τηλεόραση

Best Series, Drama: “Homeland,” Showtime

Best Series, Musical or Comedy: “Girls,” HBO

Best Actress, Drama: Claire Danes, “Homeland”

Best Actor, Drama: Damian Lewis, “Homeland”

Best Actress, Comedy or Musical: Lena Dunham, “Girls”

Best Actor, Comedy or Musical: Don Cheadle, “House of Lies”

Best Miniseries or Movie: “Game Change”

Λαμπερές παρουσίες στο κόκκινο χαλί

Η 70ή απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, με τους Μπεν Άφλεκ και Ντάνιελ Ντέι Λιούις να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.


Οι Hayden Panettiere, Amy Adams και Megan Fox μαγνήτισαν τους πάντες


Η Megan Fox εμφανίστηκε στην τελετή συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Brian Austin Green, ενώ η Hayden Panettiere ήταν σόλο!

Την παράσταση, όμως, έκλεψαν και οι διάσημες κυρίες που φόρεσαν τις τουαλέτες τους και περπάτησαν στο κόκκινο χαλί. Τα φορέματα σε nude αποχρώσεις είχαν την… τιμητική τους!


Η Amy Adams με φόρεμα Marchesa – Στο πλευρό της ο σύζυγό της, Darren Le Gallo

Οι πιο sexy παρουσίες της βραδιάς

Είναι μερικές από τις πιο sexy παρουσίες του κόσμου και σε κάθε τους εμφάνιση υπερασπίζονται αυτόν τον «τίτλο».

Η Eva Longoria, η Jennifer Lopez, η Heidi Klum και η Miranda Kerr άφησαν με το στόμα ανοιχτό όσους βρέθηκαν στην 70ή απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες, με τα άκρως εντυπωσιακά φορέματά τους.

Οι τέσσερις κυρίες της διεθνούς showbiz επέλεξαν μάξι τουαλέτες με αβυσσαλέα ντεκολτέ και διαφάνειες…


Η Eva Longoria με δημιουργία Emilio Pucci


Εκθαμβωτική η Jennifer Lopez


Η Heidi Klum και η Lea Michele έλαμψαν με τις λευκές τους τουαλέτες


Η Miranda Kerr με τον σύζυγό της, Orlando Bloom

Σχόλιο για τις Χρυσές Σφαίρες από τον Νικόλα Αρώνη

Χρυσές Σφαίρες χωρίς ξεκάθαρο «μήνυμα»

Δεν ήταν λίγοι οι σινεφίλ που ξενύχτησαν χθες το βράδυ, για να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά την 70η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, από το Beverly Hilton. Τα βραβεία που απονέμονται από την Ένωση Ανταποκριτών του Λος Άντζελες, από πολλούς θεωρούνται σαν τα βραβεία, που δίνουν μία εικόνα για τα επερχόμενα Όσκαρ. Στα φετινά βραβεία όμως, ξεκάθαρα φαβορί δεν μπορούμε να πούμε πως βγάλαμε.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις βραβεύτηκε μεν (δίκαια κατά την άποψή μου), για την ερμηνεία του στο «Lincoln», κάτι που θεωρείτο αναμενόμενο, αλλά και δεδομένο που τον φέρνει πιο κοντά στο Όσκαρ, η βράβευση όμως του Μπεν Άφλεκ με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Argo», θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη καθώς ο Μπεν Άφλεκ δεν είναι καν υποψήφιος στην αντίστοιχη κατηγορία των μεγάλων κινηματογραφικών βραβείων.

Παρόλα αυτά, το «Argo» απέσπασε χθες το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, γεγονός που ίσως του δώσει μια ώθηση στο κυνήγι του Όσκαρ. Σημαντικό πρέπει να θεωρηθεί και το γεγονός πως ένα μιούζικαλ, το «Les Miserables», συγκέντρωσε τα περισσότερα βραβεία. Καλύτερης κωμωδίας η μιούζικαλ, Ά αντρικού ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Χιου Τζάκμαν) και ΄Β γυναικείου ρόλου (Αν Χάθαγουεϊ) η οποία είναι υποψήφια και για το αντίστοιχο Όσκαρ.

Η Τζέσικα Τσαστέιν (υποψήφια και για το Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου) βραβεύτηκε με την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ερμηνείας για τον ρόλο της στο «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου, το γουέστερν «Django» του Κουέντιν Ταραντίνο πήρε δύο βραβεία, αυτό του καλύτερου σεναρίου στον ίδιο τον Ταραντίνο (είναι υποψήφιος και για το αντίστοιχο Όσκαρ) και Β’ ανδρικής ερμηνείας στον, καταπληκτικό κατά την άποψη μου, Κρίστοφ Βαλτς (είναι υποψήφιος και για το αντίστοιχο Όσκαρ). Η «Ζωή του Πι» βραβεύθηκε για την μουσική του Μάικλ Ντάνα (υποψήφια ταινία και για το αντίστοιχο Όσκαρ), και το «Skyfall» του Σαμ Μέντες βραβεύτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, για το τραγούδι της Αντέλ. Από την άλλη πλευρά της όχθης το «Silver Linings Playbook – Οδηγός αισιοδοξίας», που προτάθηκε για 8 συνολικά Όσκαρ σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες, απέσπασε μία Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ Τζένιφερ Λόρενς (υποψήφια και για Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου). Τέλος το «Amour» του Χάνεκε συνεχίζει την «σαρωτική» του πορεία καθώς του δόθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Συνοψίζοντας την χθεσινή βραδιά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πω οι φετινές Χρυσές Σφαίρες είχαν μάλλον πολιτικό «άρωμα», κυρίως γιατί οι ταινίες που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν είναι ταινίες πολιτικής θεματολογίας. Τόσο το «Lincoln», όσο και το «Argo» και το «Zero Dark Thirty» είναι πολιτικές ταινίες που αγγίζουν ευαίσθητα για τους αμερικανούς θέματα. Το μεν «Lincoln» παρουσιάζει τους τελευταίους 4 μήνες της ζωής του 16ου προέδρου την ΗΠΑ και την «μάχη» του για την κατάργηση της δουλείας, ενώ το «Argo» και το «Zero Dark Thirty» καταπιάνονται με πιο σύγχρονα θέματα, την αρχή των διαταραγμένων σχέσεων Τεχεράνης Ουάσινγκτον το ένα, και την επιχείρηση εύρεσης του Μπιν Λάντεν (θέμα που «έτρωγε» την αμερικανική κοινωνία μία δεκαετία και πλέον) το άλλο.

Κοιτώντας πάντως τα χθεσινά βραβεία, δε είναι δύσκολο για κάποιον να διαπιστώσει πως, οι περισσότερες ταινίες που έχουν συγκεντρώσει πολλές υποψηφιότητες στα Όσκαρ και παράλληλα ήταν υποψήφιες για Χρυσή Σφαίρα κέρδισαν από κάτι.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης