Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι Ντιονκουντά Τραορέ ευχαρίστησε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στη χώρα και έκαναν από κοινού έναν ακριβή απολογισμό των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Τραορέ τηλεφώνησε σήμερα το πρωί στον πρόεδρο Ολάντ, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας ανέβαλε την επίσκεψή του στο Παρίσι, η οποία προβλεπόταν αρχικά για την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συγκάλεσε ένα περιορισμένο αμυντικό συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο το μεσημέρι, «ενημερωνόταν όλη τη νύχτα» για τις εξελίξεις στο Μάλι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να προβεί σε σύντομες δηλώσεις μετά τη σύνοδο του αμυντικού συμβουλίου και στη συνέχεια να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Κατά τη συνάντηση με τον Μπαρόζο, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά τις 20.00 ώρα Ελλάδας, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή θέση για την επέμβαση στο Μάλι.

Ο Ολάντ είχε, επίσης, σήμερα το πρωί νέα τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τα μέσα της ECOWAS θα κινητοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να επέμβουν στο Μάλι. Ο Ουαταρά ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Γάλλο πρόεδρο για τη στρατιωτική δέσμευση της Γαλλίας προς την αφρικανική χώρα. Τέλος, σύμφωνα πάλι με τη γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου τηλεφώνησε επίσης στον Ολάντ, για να επιβεβαιώσει την προσεχή δέσμευση στρατευμάτων του στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι η χώρα του θα αποστείλει 500 στρατιώτες για να συμβάλουν στις προσπάθειες της διεθνούς στρατιωτικής εκστρατείας στο Μάλι, της οποίας ηγείται η ECOWAS, με στόχο να σταματήσει η προέλαση των ισλαμιστών που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας στον Νότο. «Αποστέλλουμε ένα τάγμα περίπου 500 ατόμων βάσει του σχεδίου της ECOWAS» δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πότε θα φτάσουν οι στρατιώτες στο Μάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, και η Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την αποστολή ενός τάγματος 500 στρατιωτών στο Μάλι, στους κόλπους της Διεθνούς Αποστολής Υποστήριξης (MISMA), μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός του Μάλι με την υποστήριξη της Γαλλίας κατά των ισλαμιστών. Ο πρόεδρος της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ, μεσολαβητής της ECOWAS στην εν λόγω κρίση, έδωσε οδηγίες «για να προετοιμαστεί η συμμετοχή της Μπουρκίνα Φάσο στη δύναμη της MISMA», σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζιμπρίλ Μπασολέ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης