Μαριάννα Λαγουμίδη, Σύμβουλος Παιδιού Παν/μίου Λονδίνου, 
με εξειδίκευση στη Δυσλεξία

Οι γονείς επιδιώκουν ευοίωνο μέλλον για τα παιδιά τους. Ευχές και προσπάθειες διεκπεραίωσης των υποχρεώσεών τους, γίνονται στην αρχή του νέου χρόνου. Ο σκοπός των γονιών είναι η ευτυχία των παιδιών.

Διερωτώμαι εάν αλλά και εύχομαι να μπορούν οι γονείς να διευθετήσουν φέτος, τις σπουδαιότερες υποχρεώσεις τους απέναντι στα παιδιά –πράγμα απαραίτητο για την ΕΥΤΥΧΙΑ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παιδοψυχολόγοι προτείνουν λύσεις για την αίσια και αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των προσπαθειών. Πρώτα-πρώτα, χρειάζεται οι γονείς να σκεφτούν, να προβληματιστούν και να συνειδητοποιήσουν το ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Διαφορετικά, το άρρητο του νοήματος της ύπαρξής μας γεννάει την ψυχολογική ανασφάλεια.

Οι γονείς υποχρεούνται:

◙ ΝΑ ΔΙΑΠΟΤΙΣΟΥΝ με ΕΛΠΙΔΑ το παιδί, απαραίτητη για τη ζωή του και με ΕΥΓΕΝΕΙΑ, απαραίτητη για την κοινωνία. Ο Ελύτης λέει: «Τη σημασία των λαών τη μετράει η ευγένεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

◙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ των παιδιών τους έχοντας υπόψη ότι χρειάζονται συγκεκριμένο διαιτολόγιο, προκειμένου να αναπτύξουν σωστά όλα τα όργανα του σώματος που έχουν ανάγκη κατά την παιδική ηλικία. Ανάγκη δεν είναι τα πλουσιοπάροχα γεύματα. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι βασικές, χρήσιμες ουσίες για την ανάπτυξη βρίσκονται και σε «φτωχικά» φαγητά όχι τόσο εκτιμητέα π.χ. στα όσπρια.

◙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΩΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ: Οι ερευνητές ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ότι η προσφορά τρυφερότητας και αγάπης του γονιού προς το παιδί του είναι και δωρεάν και εξίσου σημαντική όσο είναι η τροφή. Η συναισθηματική ανωριμότητα προκαλεί κοινωνικές δυσκολίες.

◙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Εδώ οδηγούν η ασφάλεια, η σιγουριά, η ξεγνοιασιά και γενικά η ωριμότητα. Όσο πιο πολύ καλλιεργείται η πνευματική νοημοσύνη τόσο πιο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual Life of Children» (Η πνευματική ζωή των παιδιών), Ρόμπερτ Κόουλς, ανατρέπει όλα τα κλισέ της ευτυχίας τονίζοντας την σπουδαιότητα της ευέλικτης προσωπικότητας. Δηλαδή οι εναλλακτικές σκέψεις και ευέλικτες κινήσεις στο επάγγελμα, στις συναναστροφές, στις αποφάσεις, κ.α., διευκολύνουν τη ζωή μας.

◙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟΧΟΥΣ από τη βρεφική ηλικία προσπαθώντας να αποκτήσει το παιδί «κάτι» καλύτερο και περισσότερο –σε θέματα γνώσεων και πρακτικής εξάσκησης.

◙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ. Τα παιδιά, σύμφωνα με το δρ. Κόουλς, δεν παρατηρούν απλά, νιώθουν το περιβάλλον και κυριολεκτικά το ζουν. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ καλά συντονισμένα με τη διαίσθησή τους. Είναι ανάγκη να μεταδώσουμε το νόημα της ζωής και ποιες είναι οι ηθικές αξίες στη ζωή.

◙ ΝΑ ΜΥΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. Αντί να θυμώνουμε με μια αφηρημάδα τους, μια αταξία ή ένα λάθος τους, είναι καλύτερο να πούμε: «Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα». Έτσι, θα μάθουν ότι υπάρχει και η δυναμική πλευρά σε κάθε δύσκολη ή δυσάρεστη κατάσταση. Και έτσι την επόμενη φορά, όντως θα τα καταφέρουν καλύτερα.

◙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Εξηγήστε στο παιδί πόσο καλό είναι να μοιράζεται τυχόν αγαθά του και να προσφέρει σε άλλους που είναι ίσως λιγότερο τυχεροί από εκείνο. Το παράδειγμα της κοινωνικής προσφοράς του γονιού στο σχολείο είναι καθοριστικό. Μάθετέ του να έχει αυτοέλεγχο -ώστε να λύνει ειρηνικά τις διαφορές του-, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει, να σέβεται και να υποστηρίζει και τα δικά του συναισθήματα.

◙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ και στην κάθε προσπάθεια. Ας σταματήσουν οι παλαιότερες εντάσεις κι ας παραβλέπουμε κάποια λάθη του παιδιού. Η ξεκάθαρη, επαναλαμβανόμενη ενίσχυση, το ΜΠΡΑΒΟ, έχει συνέπεια την αποβολή άγχους και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης. Εάν υπάρχουν δυσκολίες στη μάθηση, έγκαιρα χρειάζεται να απευθύνονται στον Ειδικό Σύμβουλο.

◙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ πριν από μία δύσκολη δραστηριότητα. Η καλή διάθεση είναι βασικός παράγοντας μνήμης και σωστής εγκεφαλικής λειτουργίας.

◙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΜΕΤΡΟ στην κάθε απαίτηση και προσδοκία που ζητάνε από το παιδί –στην επίδοση, τη συμπεριφορά, τη γνώση.

◙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ οι γονείς ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ. Τα παιδιά δυσαρεστούνται με την κατήφεια των γονιών.

◙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ…
ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΕ ΕΥΧΗ, ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΧΡΟΝΙΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης