«Σαφή» πρόθεση να δολοφονήσουν τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas φέρεται ότι είχαν μέλη ενός πυρήνα της Χαμάς, που συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι της Φατάχ, του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Abbas.

Τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη περίπου δέκα μελών της Χαμάς λέγοντας ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν επιφανείς αξιωματούχους της Φατάχ, στη Δυτική Όχθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ισραηλινή εφημερίδα έγραψε ότι από τότε έχουν προκύψει νέα στοιχεία και ότι ο ίδιος ο Abbas είναι ένας από τους στόχους.

Η Χαμάς, το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα που διοικεί τη Γάζα και η Φατάχ, το κοσμικό κόμμα του Mahmud Abbas, έχουν εμπλακεί κατά καιρούς σε αιματηρή διεκδίκηση της εξουσίας.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν η Χαμάς επικράτησε αναπάντεχα της Φατάχ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006 και κορυφώθηκε το 2007 όταν η Χαμάς απέσπασε δια της βίας τον έλεγχο της Γάζας εξαπολύοντας επίθεση κατά του αρχηγείου των υπό τη Φατάχ δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου στο Κάιρο σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να επιτρέψουν την διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης