DINO SALUZZI & ANJA LECHNER

OJOS NEGROS

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρίτη
07/07

Dino Saluzzi:
μπαντονεόν
Anja Lechner:
βιολοντσέλο
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΜΗΤΤΟΥ

Παλιό όσο και νέο, εθνικό όσο και παγκόσμιο, αρχέγονο, όσο και ρηξικέλευθο, γήινο όσο και αφαιρετικό είναι το tango του Dino Saluzzi. Η μουσική του, εμπεριέχει όλους τους ήχους και τις μνήμες της λατινοαμερικάνικης παράδοσης αναπτύσσοντας όμως ένα νέο μουσικό ιδίωμα με σύγχρονους τρόπους και χρώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον όγδοο χρόνο της συνεργασίας τους, ο Αργεντινός μπαντονεονίστας και συνθέτης Dino Saluzzi και η Γερμανίδα τσελίστα Anja Lechner παρουσιάζουν το Ojos Nergros αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές απ΄ όλο τον κόσμο:

… Αυτός ο μουσικός διάλογος είναι τόσο κοντά στην τελειότητα όσο λίγες μουσικές, που μπορώ να θυμηθώ, γράφει ο Richard Cook από το βρετανικό Jazz Review, σχολιάζοντας την εμπειρία του από το κονσέρτο: Είναι ελάχιστοι οι μουσικοί που μπορούν να διατηρούν ισχυρή την ταυτότητά τους μέσα στη δίνη των πολύ-πολιτισμικών επιρροών, όπως o Dino Saluzzi.

Ο Dino Saluzzi είναι μια από τις μείζονες προσωπικότητες στο χώρο της σύγχρονης μουσικής της Αργεντινής. Οι συνάδελφοί του, αναγνωρίζουν πως έχει συμβάλλει τόσο στην εξέλιξη του oργάνου, όσο και στη συνέχιση της μουσικής παράδοσης της πατρίδας του.

Γεννημένος στη Βόρεια Αργεντινή το 1935, συμμετείχε σε μουσικά σχήματα από την ηλικία των 14 ετών. Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά παράλληλα με τις σπουδές του στο Buenos Aιres. Λίγο αργότερα συναντά τον Astor Piazzola και αποκτούν φιλική σχέση σε μια εποχή που το tango nuevo ήταν το ανερχόμενο μουσικό ιδίωμα.

Από τα πρώτα χρόνια της δισκογραφικής του συνεργασίας με την ECM τη δεκαετία του ‘80 ο Saluzzi είχε θερμή αποδοχή από τον παγκόσμιο τύπο: Το περιοδικό «Fanfare» κατέληγε σε έρευνά του πως ο Saluzzi είναι ο μεγαλύτερος επιζών βιρτουόζος του μπαντονεόν, ενώ το «Down Beat» τόνισε ότι «τα επεξεργασμένα στοιχεία του τάνγκο, η ινδιάνικη μουσική της Νότιας Αμερικής τα παραδοσιακά θέματα καθώς και οι αρχέγονοι ήχοι που εμπεριέχονται σαν αίσθημα με τόση ευρύτητα στη μουσική του Saluzzi αξίζουν την προσοχή μας»

Οι Times του Los Angeles σε μια ετήσια ανασκόπηση της καλύτερης μουσικής της χρονιάς σημείωνε πως «o Saluzzi είναι ένας συνθέτης σύγχρονης μουσικής με καρδιά ‘tanguero’. Οι συνθέσεις του αναδεικνύουν αυτή τη μοναδική μελαγχολία του τάνγκο. Κανείς δεν έχει τοποθετήσει τα όρια αυτού του μουσικού ιδιώματος τόσο μακριά διατηρώντας ταυτόχρονα την καθαρότητα του χαρακτήρα του.»

Πολλές και σημαντικές οι συνεργασίες του με κορυφαίους μουσικούς, ανάμεσά τους, ο Charlie Haden, ο Palle Mikkelborg ο Pierre Favre (Once Upon A Time – Far Away In The South), ο Enrico Rava (Volver), ο Marc Johnson (Cité de la Musique), ο Tomasz Stanko (From The Green Hill), ο John Surman, ο Palle Danielsson (“Responsorium”). 

Τα τελευταία χρόνια ο Dino Saluzzi περιοδεύει και ηχογραφεί με τον γιο του Jose Saluzzi σαν ντουέτο, αλλά και σαν τριο με τον Marc Johnson και τον Palle Danielsson. Η συνεργασία του δισκογραφικά και συναυλιακά με το Rosamunde Quartet με το Kultrum επιβεβαιώνουν την έντονη συνθετική ιδιοσυγκρασία του Saluzzi στην οποία η σύνθεση και ο αυτοσχεδιασμός συνυπάρχουν δυναμικά.

Η Anja Lechner, σπούδασε δίπλα στους Jan Polasek, Heinrich Schiff και Janos Starker, και έλαβε υποτροφία από το Κρατικό Ίδρυμα Σπουδαστικών Επιχορηγήσεων της Ομοσπονδιακής Γερμανίας (Deutsche Studienstiftung). Το 1992 συν-ίδρυσε το Κουαρτέτο Εγχόρδων Rosamunde, του οποίου είναι βιολοντσελίστα.

Έκτοτε, το Rosamunde Quartet διαγράφει διεθνή πορεία με εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ και ηχογραφήσεις για την ECM. Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχουν τα άλμπουμ με μουσική Haydn («The Seven Words»), Shostakovich / Webern / Burian και Valentin Silvestrov, Tigran Mansurian (String Quartets).

Η Lechner ασχολείται επί σειρά ετών με τις εκφάνσεις του αυτοσχεδιασμού σε διαφορετικές μουσικές παραδόσεις. Το ενδιαφέρον της για το Tango Nuevo οδήγησε το Rosamunde Quartet στη σύμπραξη με τον αργεντινό συνθέτη και βιρτουόζο του μπαντονεόν Dino Saluzzi. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν το άλμπουμ με τίτλο Kultrum, το οποίο έτυχε εξαιρετικά ευρείας αποδοχής από κοινό και κριτικούς.

Η σύμπραξη μεταξύ του Dino Saluzzi και του Κουαρτέτου διανύει τώρα τον ενδέκατο χρόνο της. Η Anja Lechner και ο αργεντινός βιρτουόζος του μπαντονεόν εμφανίζονται επίσης σε κοντσέρτα ως ντουέτο. Η γερμανίδα βιολοντσελίστα είναι και μέλος του τρίο Misha Alperin / Anja Lechner / Hans-Kristian Kjos Sørensen. Το δισκογραφικό τους ντεμπούτο το έκαναν με το άλμπουμ «Night» το οποίο ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Φεστιβάλ Vossajazz της Νορβηγίας.

Το 2004, η Anja Lechner έλαβε μέρος σε περιοδείες με το τρίο Abaton, στο οποίο συμμετέχουν η ελβετίδα πιανίστα Sylvie Courvoisier και ο αμερικανός βιολονίστας Mark Feldman. Έχει επίσης ηχογραφήσει με τον έλληνα πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο μουσική του George I. Gurdjieff ( Chants Hymns and Dances), μια συνεργασία που έτυχε εξαιρετικής αποδοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το Μelos, ηχογράφηση του 2008, ήταν η εξίσου επιτυχημένη συνέχεια της συνεργασίας της Lechner με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης