Το 60% των Σέρβων πολιτών πιστεύει ότι το 2013 θα είναι καλύτερο από το 2012, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Ipsos Strategic Marketing» για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

Στον αντίποδα, το 20% θεωρεί ότι η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από την περσινή, ενώ το 15% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε τις τελευταίες μέρες του 2012 σε δείγμα 1.005 ατόμων, έδειξε επίσης ότι υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ των πολιτών σχετικά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι κι αυτές είναι: η ανεργία (30%), η φτώχεια (17%) και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο (12%).

Όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση, οι Σέρβοι στην πλειονότητά τους πιστεύουν στην κυβέρνησή τους σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, με το 59% να θεωρεί ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχημένη. Αντίθετη άποψη έχει το 38%.

Το 58% θεωρεί εφικτό τον στόχο της κυβέρνησης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 35% πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Αναφορικά με το Κόσοβο, μόλις το 30% θεωρεί πως θα βρεθεί λύση σ’ ένα πρόβλημα που διαρκεί αρκετές δεκαετίες, ενώ το 63% εκτιμά πως δεν θα επιλυθεί το ζήτημα αυτό εντός του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σέρβοι φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους, με το 66% αυτών να πιστεύει ότι η ζωή του θα βελτιωθεί αυτήν τη χρονιά, ενώ το 16% και το 15% αντίστοιχα δεν αναμένουν κάποια αλλαγή ή θεωρούν πως η όποια αλλαγή θα είναι προς το χειρότερο.

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς, το 46% των πολιτών αναμένει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ το 32% περιμένει μεγαλύτερα έσοδα το 2013. Το 19%, αντίθετα, είναι πεπεισμένο ότι θα μειωθεί ο μισθός του μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης