Με ένα νομικό σλάλομ μεταξύ του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο και του άρθρου του νόμου που ορίζει πως ένας πρώην υπουργός μπορεί να οδηγηθεί στα τακτικά δικαστήρια, επιχειρούν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και εν γένει το πολιτικό σκηνικό να υπερβούν το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να διέπραξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας πρόκειται για έναν νομικό ελιγμό, ο οποίος ως στόχο έχει να διασφαλίσει πως είτε στην πρώτη περίπτωση που αφορά στο ειδικό δικαστήριο είτε στη δεύτερη που αφορά στην παραπομπή σε τακτικά δικαστήρια θα διασφαλιστεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα καταλήξει σε δίκη ανεξάρτητα από το εάν ή όχι προκύψει θέμα παραγραφής λόγω της εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Ποιοι υπουργοί υπέγραψαν την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου

Συνολικά 71 βουλευτές του Κοινοβουλίου, εκ των οποίων οι οκτώ είναι μέλη της κυβέρνησης, υπέγραψαν την πρόταση για άσκηση δίωξης εις βάρος του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός -ως είθισται- αλλά και οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν το έπραξαν.

Οι υπουργοί που υπέγραψαν είναι οι:

– Σίμος Κεδίκογλου, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εκπρόσωπος Τύπου
– Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπουργός Παιδείας
– Ανδρέας Λυκουρέντζος, υπουργός Υγείας
– Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού
– Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
– Μανούσος Βολουδάκης, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
– Κωνσταντίνος Καραγκούνης, υφυπουργός Δικαιοσύνης
– Γιάννης Ιωαννίδης, υφυπουργός Αθλητισμού.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπέγραψαν 36 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Θανάσης Μπούρας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Μάκης Βορίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Σοφία Βούλτεψη, καθώς και οι Προκόπης Παυλόπουλος, Τάσος Νεράτζης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Άννα Καραμανλή, Κώστας Τασούλας.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν ο νυν πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός τότε κατά την περίοδο υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Από την Ιπποκράτους υπέγραψαν 22 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός του κ. Παπακωνσταντίνου, ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μανιάτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος κ.ά..

Από τη Δημοκρατική Αριστερά, εκτός από τον πρόεδρό της, Φώτη Κουβέλη, δεν υπέγραψαν οι κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της παραπομπής που κατατέθηκε στη Βουλή δεν διευκρινίζεται αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέπραξε τα αδικήματα που αναφέρονται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του. Τα αδικήματα αυτά είναι νόθευση κρατικού εγγράφου, που συνιστά κακουργηματική πράξη, και παράβαση καθήκοντος, που αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα.

Διαβάστε επίσης: Αυτόνομη πρόταση και για Βενιζέλο-την Πέμπτη η επιστροφή Παπακωνσταντίνου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013, 20:27

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης