Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει μπει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.).
Στο «κάδρο ελέγχου» τοποθετούνται, σύμφωνα με την εντολή του κ. Πεπόνη η οποία βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr, τα χρηματικά ποσά που οφείλουν στο ταμείο των απασχολούμενων στα σώματα ασφαλείας μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς και μερικές από τις μεγαλύτερες αθλητικές ομάδες. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα καθώς, όπως καταγγέλλουν αστυνομικοί κύκλοι, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ!
Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα στάθηκε αφενός η άρνηση των τηλεοπτικών σταθμών να καταβάλλουν στο ταμείο των αστυνομικών το 10% των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και αφετέρου η άρνηση των αθλητικών ομάδων να δώσουν, όπως ορίζεται από τον νόμο, το 5% των εσόδων που προέρχονται από τα εισιτήρια.
Παρανομούν κατ’ εξακολούθηση
Σύμφωνα με τον Νόμο 2574/2007, καθορίστηκε ως κοινός κοινωνικός πόρος ποσοστό 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αθλητικών σωματείων, των τμημάτων αμειβομένων αθλητών και των αθλητικών ανώνυμων εταιριών, για τη μετάδοση αγώνων και των συναφών με αυτούς διαφημίσεων, να εισπράττεται από τις οικείες Δ.Ο.Υ. και να αποδίδεται στο εν λόγω ταμείο.
Παρ’ όλο όμως που ο νόμος είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρεξηγήσεις, φαίνεται ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας τον έχουν γράψει «στα παλαιότερα των υποδημάτων τους», μιας και δεν έχουν καταβάλει ποτέ τα απαιτούμενα χρήματα.
Σύμφωνα με έγγραφο του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., πρόκειται για σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη μετάδοση των μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων, εισπράττοντας μέσω των διαφημίσεων πολλές χιλιάδες ευρώ.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί από το 2007 δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ πρόκληση αποτελεί η περίπτωση ενός μεγάλου διαδικτυακού καναλιού, το οποίο δεν έχει αποδώσει τον προβλεπόμενο κοινωνικό πόρο ποτέ!
Την ίδια γραμμή «πλεύσης» ακολουθούν και οι περισσότερες αθλητικές ομάδες, οι οποίες αν και βάσει του νόμου υποχρεούνται να δίδουν στο ταμείο το 5% των εισιτηρίων, εκείνες, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, αρνούνται πεισματικά να «βάλουν το χέρι στη τσέπη».
Αποτέλεσμα της «μπαταχτσίδικης» συμπεριφοράς των καναλιών και των αθλητικών συλλόγων είναι τόσο το Δημόσιο όσο και το ΤΕΑΠΑΣΑ να έχουν χάσει τεράστια έσοδα, με το τελευταίο να αντιμετωπίζει πλέον πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα προκαλώντας την αγανάκτηση των ασφαλισμένων.
Παρέμβαση Πεπόνη
Η πρόσφατη δε αύξηση των φορολογικών εισφορών, έκανε το ποτήρι να «ξεχειλίσει», αναγκάζοντας την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής να προσφύγει στον οικονομικό εισαγγελέα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των ατόμων που απαρτίζουν το Δ. Σ. του φορέα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μέλη της Ένωσης, μιλώντας στη zougla.gr, υποστηρίζουν ότι για την συγκεκριμένη κατάσταση ευθύνεται το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου (στο οποίο συμμετέχουν και συνδικαλιστές της αστυνομίας), το οποίο δεν διεκδίκησε τα οφειλόμενα, με αποτέλεσμα ο ασφαλιστικός φορέας να οδηγηθεί σε οικονομικό τέλμα.
Ο οικονομικός εισαγγελέας, αφού επεξεργάστηκε τα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του, με εντολή που απέστειλε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ στις 15 Μαΐου 2012, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διαπιστωθεί «εάν πράγματι οφείλονται χρηματικά ποσά, το ακριβές ύψος αυτών και δη κατά κατηγορία (εισιτήρια – τηλεοπτικά δικαιώματα), μετά ακριβούς προσδιορισμού του χρόνου εις ον ανάγεται η οφειλή, τα υπαίτια της μη αποδόσεως νομικά πρόσωπα και τους εκάστοτε νομίμους εκπροσώπους των προς την κατεύθυνση πάντοτε, ανιχνεύσεως ενδεχόμενης τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω
Αστυνομικές “πηγές”, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα, ανέφεραν ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει επιχειρήσει πολλές φορές να έρθει σε επαφή με το Δ. Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., το οποίο όμως δεν φαίνεται -όπως επεσήμαναν- να ανταποκρίνεται στις οχλήσεις της.
«Επιχειρούμε εδώ και ένα χρόνο να έρθουμε σε επαφή με το ταμείο αλλά δεν μας ακούν. Ζητήσαμε να μάθουμε κάποια αριθμητικά δεδομένα. Οι απαντήσεις όμως δεν ήταν σαφείς. Πιστεύουμε ότι την ευθύνη τη φέρει το διοικητικό συμβούλιο από το οποίο δεν είχαμε την ενημέρωση που έπρεπε. Διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα κανάλια δεν αποδίδουν το απαιτούμενο ποσό γι’ αυτό και προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Το ταμείο έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές και απειλείται με κατάρρευση. Πρέπει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και να εισπραχθούν τα συγκεκριμένα χρήματα. Είναι ζωτικής σημασίας για το ταμείο των αστυνομικών, το οποίο κινδυνεύει να αφανιστεί», σημείωσαν χαρακτηριστικά.