Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών αναφέρουν πως οι πιο αποτελεσματικές αντισυλληπτικές μέθοδοι για τα κορίτσια στην εφηβεία είναι η ενδομήτρια συσκευή, ή το αντισυλληπτικό εμφύτευμα.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 40% των εφήβων είναι σεξουαλικά ενεργό. Όλοι σχεδόν χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης, λιγότεροι όμως από έναν στους 20 χρησιμοποιούν τις μεθόδους που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως οι πιο αποτελεσματικές. Το αποτέλεσμα είναι το 82% των κυήσεων στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων, να είναι μη προγραμματισμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες κατευθυντήριες, πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως οι ενδομήτριες συσκευές και τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα είναι οι καλύτερες αναστρέψιμες μέθοδοι για την πρόληψη των μη προγραμματισμένων κυήσεων , των συλλήψεων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από προηγούμενη κύηση, καθώς και των διακοπών κύησης στις νέες γυναίκες.

Τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και σωστά. Ο τρόπος όμως που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους είναι τέτοιος που συχνά οδηγεί σε αποτυχία της αντισυλληπτικής προστασίας που προσφέρουν. Ένα προφυλακτικό, για παράδειγμα, που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά μπορεί να σπάσει, ενώ η παράλειψη ενός αντισυλληπτικού δισκίου, ή ακόμα και η πρόσληψη του σε λάθος χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα, μπορεί να αυξήσουν τα ποσοστά αποτυχίας του αντισυλληπτικού χαπιού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα διαδεδομένα αυτά αντισυλληπτικά μέτρα είναι πιο πιθανό να αποτύχουν όταν χρησιμοποιούνται από εφήβους.

Από την άλλη, οι ενδομήτριες συσκευές και τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα λειτουργούν πολύ καλά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η τοποθέτηση μιας ενδομήτριας συσκευής κοστίζει από 500 έως 1000 δολάρια και χρειάζεται να τοποθετηθεί από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα είναι ράβδοι σε μέγεθος σπίρτου που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα του βραχίονα. Επίσης η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία, ενώ το κόστος τους είναι από 400 έως 800 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι ίδιοι ο έφηβοι είναι αυτοί που καλούνται να αποφασίσουν για το ποια από τις δύο μεθόδους προτιμούν, με την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας βοηθούν στο να είναι οι μέθοδοι αυτές προσβάσιμες και οι έφηβοι ενήμεροι. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να διαφυλάσσουν το απόρρητο της διαδικασίας, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία στην ηλικιακή αυτή ομάδα. 

Η αντισύλληψη κατά την εφηβεία φαίνεται να είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που σε 25 πολιτείες ο νόμος περιορίζει τη δυνατότητα των εφήβων να αποφασίσουν για τα αντισυλληπτικά μέτρα που θα λάβουν. Πιο συγκεκριμένα 21 πολιτείες επιτρέπουν στους εφήβους να δώσουν τη συγκατάθεση τους για να γίνουν αποδέκτες υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού και αντισύλληψης μόνο ένα ήταν παντρεμένοι, 3 πολιτείες το επιτρέπουν εάν πιστοποιηθεί από ιατρό ότι χωρίς τις υπηρεσίες αυτές υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία τους, 6 εάν είναι ήδη γονείς, 6 εάν υπάρχει ιστορικό απρογραμμάτιστης κύησης και 11 εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα η επίδειξη ωριμότητας , η απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου, καθώς και η συστατική επιστολή από ιατρό, ή ιερέα.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως, πολλές φορές, το κόστος μπορεί να αποτρέψει τους εφήβους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να επωφεληθούν από την ασφάλεια των γονέων τους , έτσι ώστε να διαφυλάξουν το απόρρητο. Άλλες ασφάλειες μπορεί να μην καλύπτουν την τοποθέτηση ενδομήτριας συσκευή, ή εμφυτεύματος, ενώ παράλληλα, κάποιοι έφηβοι μπορεί να είναι ανασφάλιστοι.

Μια δημόσια κλινική που θα δέχεται τους εφήβους δωρεάν και θα παρέχει με εχεμύθεια υπηρεσίες πρόληψης και οικογενειακού προγραμματισμού θα μπορούσε, σύμφωνα με την πρόταση των ειδικών, να ρυθμίσει το παραπάνω ζήτημα.

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης