Ακόμη ένα «πλήγμα» δέχτηκε η ελληνική άρση βαρών, αυτή την φορά στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα, όπου οι Νίκος Κουρτίδης και Κωνσταντίνα Λάπου, βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες.

Μία ημέρα μετά την γνωστοποίηση των δύο νέων κρουσμάτων ντόπινγκ ανακοινώσεις επί του θέματος εξέδωσαν το υφυπουργείο Αθλητισμού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επεμβαίνει στις διαδικασίες ελέγχου, καθώς και το Ε.Σ.Κ.Α.Ν, το οποίο αποποιήθηκε των ευθυνών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού:

«Η θέση μας είναι πάγια και παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι (αθλητές, προπονητές, παράγοντες, διοικήσεις, ιατρικό προσωπικό κ.τ.λ.)ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ θα είναι αμείλικτος και προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΚΑΝ, λειτουργεί, όπως είναι γνωστό, ανεξάρτητα και δεν παρεμβαίνουμε καθ΄οιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες των ελέγχων. Για τη δε συγκρότησή του ακολουθούνται προβλέψεις του αθλητικού νόμου (άρθρο 128 ΣΤ). Αντιστοίχως το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ του Ο.Α.Κ.Α. είναι διαπιστευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), από τον οποίο ελέγχεται επιστημονικά και στο οποίο δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνεχείς έλεγχοι αποδεικνύουν τη σταθερή θέση της Πολιτείας για καθαρό αθλητισμό και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Το ζητούμενο είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων να βγαίνουν άμεσα ώστε και η Ε.Ο.Ε. και οι ομοσπονδίες να έχουν εγκαίρως την αναγκαία ενημέρωση».

Η ανακοίνωση του Ε.Σ.Κ.Α.Ν:

«Τον τελευταίο καιρό έχουν ανακύψει ορισμένα θέματα σε σχέση με τις αναλύσεις των δειγμάτων που διενεργούνται στο Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του Ο.Α.Κ.Α., όπως ο χαρακτηρισμός δειγμάτων ως θετικών μετά από αίτημα του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. για επανεξέταση και ενώ αρχικά είχαν χαρακτηριστεί από το Εργαστήριο ως αρνητικά.

Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. προσπάθησε να διερευνήσει τους λόγους της ασυμφωνίας και ενημέρωσε σχετικά τον WADA. Ακολούθησε επιστολή της Ε.Ο.Α.Β. με την οποία θέτει πολλαπλά ερωτήματα για τη διασφάλισή της, ως προς τη συμμετοχή των ελεγχθέντων αθλητών και αθλητριών της σε μελλοντικές διεθνείς διοργανώσεις. Η επιστολή αυτή διαβιβάστηκε στο Ο.Α.Κ.Α. και η απάντηση που λάβαμε στις 22/06/09 καταλήγει στο ότι «η Αναγνώριση WADA διασφαλίζει την πλήρη αξιοπιστία των αναλύσεων των δειγμάτων».

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν., σε συνεργασία με την Ε.Ο.Ε. καθώς και με τις εθνικές Ομοσπονδίες, διεξήγαγε έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ελέγχων στους αθλητές της Μεσογειακής ομάδας. Ειδικότερα, αναφέρουμε ότι εντός μόνο μιας εβδομάδας κατά το μήνα Ιούνιο, διενεργήθηκαν 89 έλεγχοι και τα δείγματα απεστάλησαν προς το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του Ο.Α.Κ.Α.

Σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο για τα Εργαστήρια του WADA, το Εργαστήριο είναι υποχρεωμένο να εκδώσει το αποτέλεσμα εντός 10 εργασίμων ημερών. Το κόστος αναλύσεως των δειγμάτων, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Ο.Α.Κ.Α., είναι υψηλότερο για εσπευσμένη ανάλυση, δηλαδή 2 ημερών. Αυτό το χρονικό περιθώριο δεν τηρήθηκε από το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του Ο.Α.Κ.Α., με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αναλύσεις δειγμάτων αθλητών οι οποίοι μετέβησαν στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Όσον αφορά στα αντικανονικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν χθες από την Ε.Ο.Α.Β., διευκρινίζουμε ότι αφορούν δειγματοληψία που διεξήχθη την 1-6-2009 εκτός αγώνων από το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα παραλήφθηκαν στις 30-6-09 το βράδυ, παρά τις σχετικές πιέσεις και την υποχρέωση του Εργαστηρίου προς έγκαιρη αποστολή, διαβιβάστηκαν δε άμεσα στην οικεία Ομοσπονδία και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αποστολής στην Πεσκάρα.

Το Εργαστήριο δεν ελέγχεται από το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. διοικητικά ή επιστημονικά. Αρμόδιοι για αυτά είναι αντίστοιχα το Ο.Α.Κ.Α. και ο WADA. Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. στήριξε το Εργαστήριο (όχι μόνο γιατί πρόκειται για το Ελληνικό Εργαστήριο που είναι αναγνωρισμένο από τον WADA) αλλά και για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, διασφαλίζοντας τον ελάχιστο αριθμό αναλύσεων που προβλέπονται από τον WADA.

Υπό το πρίσμα των τωρινών εξελίξεων, θεωρούμε απαραίτητη τη διευθέτηση των θεμάτων που έχουν προκύψει με το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ και ως εκ τούτου, θα λάβουμε μέρος στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 02/07/09 στις 11.00 στο γραφείο του Προέδρου της Ε.Ο.Ε. κ. Καπράλου. Στη συνεδρίαση θα παραστούν επίσης η Πρόεδρος του Ο.Α.Κ.Α. κα Μανού και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του Ο.Α.Κ.Α. κ. Γεωργακόπουλος».

(Πρώτη καταχώρηση: 1 Ιουλίου 2009, 21:51)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης