Ως μία νέα εστία κινδύνου για την Ευρωζώνη περιγράφεται η Κύπρος, μετά και την τρίτη διαδοχική υποβάθμιση-σοκ από τη Standard & Poors, με τις φήμες για «κούρεμα» του κυπριακού χρέους να εντείνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ απομείωση του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung», κάτι που απέκλεισαν ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Λευκωσία.

Μετά τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, η Κύπρος είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν. Ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε..

«Οι εταίροι δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της Λευκωσίας. Θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις» είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει δάνειο 17,5 δις ευρώ, το ύψος του οποίου, εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα προγράμματα βοήθειας, είναι μικρό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου. Με τη βοήθεια χαμηλών συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων και μια χαλαρή τραπεζική εποπτεία η μεσογειακή χώρα αντλεί πολλά κεφάλαια, κυρίως από τη Ρωσία.

Ως φαίνεται, οι οικονομικές συνέπειες για την Κύπρο θα είναι μεγάλες και η θεραπεία ίσως αποδειχθεί χειρότερη από την ασθένεια.

ΔΝΤ: «Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και το 2013»

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία θα συνεχισθούν και μέσα στο 2013.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο στήριξης προς την Κύπρο δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα εντείνεται η φημολογία περί «κουρέματος» του κυπριακού χρέους.

«Δεν προβλέπουμε το τέλος των συζητήσεων το τρέχον έτος» ανέφερε το Ταμείο σε σύντομη ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «συνεχίζονται», ώστε να βρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας «συμβατές» με ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους.

Δ. Χριστόφιας: Κατηγορηματικό «όχι» στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους της Κύπρου. Ερωτηθείς, στη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα για την πιθανότητα απομείωσης του χρέους, ο πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται και η συγκατάθεση των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και η Κύπρος δεν θα δεχθεί τέτοιο πράγμα» είπε, ενώ προσέθεσε ότι οι χώρες του Βορρά της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν τις χώρες του Νότου με αλαζονεία και ειρωνεία.

«Θεωρούν ότι εμείς του Νότου καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και περιμένουμε από τους πλούσιους του Βορρά να μας θρέψουν. Αυτό είναι μεγάλη συκοφαντία και προσβολή» τόνισε ο κ. Χριστόφιας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα καταφέρει να βγει από την κρίση και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Αποκλείει «κούρεμα» του χρέους ο Γιούνκερ

Το ενδεχόμενο διαγραφής δημοσίου χρέους της Κύπρου απέκλεισε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι τούτο θα διακύβευε την αξιοπιστία της ζώνης του ευρώ. «Δεν είπαμε όλες οι ελληνόφωνες χώρες. Είπαμε η Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα της αξιοπιστίας σου να παραμένεις με τις ενδείξεις που έχεις δώσει» είπε ο Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Αναμένω ότι ένα ”κούρεμα” δεν θα είναι μέρος των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν βάσει προτεραιότητας στην Κύπρο. Από την πλευρά μου, θέλω να αποκλείσω την πιθανότητα» πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Β. Σιαρλή: «Δεν έχει νόημα η απομείωση του χρέους»

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είχε νόημα μια απομείωση του κυπριακού χρέους, επειδή κάτοχοι των ομολόγων της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες.

«Σε περίπτωση ”κουρέματος” θα το πλήρωναν οι ντόπιες τράπεζες και το κράτος και, επομένως, δεν θα είχε νόημα τέτοια ενέργεια» τόνισε. Επανέλαβε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως ανέφερε, «ουδέποτε θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο λόγω των συνεπειών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης