Τα κορίτσια που προέρχονται από οικογένειες όπου κυριαρχούν υψηλά επίπεδα στρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου ως έφηβες.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα αμερικανική έρευνα, στην οποία επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι τα κορίτσια βρεφικής ηλικίας που ζουν με μητέρες με υψηλά επίπεδα στρες έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στην προσχολική ηλικία. Επίσης, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα κορίτσια με τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν ικανοποιητικές συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα. Τα αγόρια από την άλλη μεριά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από αυτούς τους παράγοντες αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο «Nature Neuroscience».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία περίπου 600 παιδιών και των οικογενειών τους που είχαν εγγραφεί σε σχετική έρευνα («Wisconsin Study of Families and Work») που διεξήχθη μεταξύ του 1990 και του 1991. Μερικά από αυτά τα παιδιά (που σήμερα είναι 20-22 ετών) ακόμα συμμετέχουν στην έρευνα. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας βασίστηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες 28 κοριτσιών και 29 αγοριών.

«Θέλαμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο το στρες επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στην αρχή της ζωής, αλλά και το πώς μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Cory Burghy από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin.

Πηγή: vita.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης