«Χοντραίνει» το παιχνίδι στη Συρία, με το καθεστώς του προέδρου της χώρας Bashar al-Assad να δίνει εντολή για χρήση εξελιγμένων όπλων κατά των δυνάμεων που επιθυμούν την ανατροπή του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός στρατός χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους, τύπου «Scud» προκειμένου να πλήξει θέσεις των αντικαθεστωτικών, πληροφορία που είχε ήδη αφήσει να διαρρεύσει το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την αναγνώριση του «Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας» ως νόμιμου εκπροσώπου του συριακού λαού στο εξωτερικό, δια στόματος Barack Obama στη διάρκεια συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Οι πύραυλοι, τύπου «Scud» κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1957 από τη Σοβιετική Ένωση και ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο οπλοστάσιο αρκετών χωρών, κυρίως στην Αφρική και την Ασία. Από τότε έχουν γίνει τρεις βελτιώσεις με τον «Scud-D SS-1e» να αποτελεί την τελευταία εξέλιξη του συγκεκριμένου πυραύλου. Με ενσωματωμένο τερματικό ραντάρ, μπορεί να πλήξει στόχους που βρίσκονται σε απόσταση 700 χλμ..

Δυσφορία Η.Π.Α.

Η είδηση δεν προκάλεσε έκπληξη καθώς ήδη υπάρχουν πληροφορίες για χρήση όλο και πιο εξελιγμένων όπλων, προκειμένου να καμφθεί η λυσσαλέα αντίσταση των αντικαθεστωτικών, στη διάρκεια μιας αιματηρής εξέγερσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τι είδους πύραυλοι είναι. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι γίνει χρήση βλημάτων», εξήγησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Victoria Nuland, όταν ρωτήθηκε σχετικά μ’ ένα άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», στο οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το καθεστώς της Δαμασκού, ότι πλήττει με πυραύλους, τύπου «Scud», τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης.

«Σε μια εποχή όπου το καθεστώς είναι όλο και πιο απελπισμένο, βλέπουμε να χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα. Και έχουμε δει ότι τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσονται πύραυλοι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney, δεν επιβεβαίωσε κατηγορηματικά τη χρήση αυτών των πυραύλων.

«Η ιδέα ότι το συριακό καθεστώς θα μπορούσε να πλήξει με πυραύλους τους πολίτες του εντός των συνόρων της Συρίας είναι μια στρατιωτική κλιμάκωση της κατάστασης, μια πράξη απελπισίας», εξήγησε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης