Σοκάρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ιταλών Μηχανοδηγών, η οποία λίγες ώρες μετά από τον εκτροχιασμό του τρένου στο Viareggio της βόρειας Ιταλίας λέει πως το τραγικό περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα μιας “προαναγγελθείσας τραγωδίας” και κάνει λόγο για ελλιπή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των ιταλικών σιδηροδρόμων, η οποία έδωσε έμφαση μόνο στα τρένα υψηλής ταχύτητας προς το Μιλάνο και τη Νάπολη, με τη λογική της βιτρίνας και αδιαφόρησε για οτιδήποτε άλλο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, του CGIL, Γκουλιέλμο Επιφάνι, που δήλωσε μεταξύ άλλων: “…σε όλες τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, η εργοδοσία δεν έδωσε το αναμενόμενο βάρος στο ζήτημα της ασφάλειας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της μόνο στις νέες τεχνολογίες”.

Εκτροχιασμός και έκρηξη δεξαμενής αερίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο τραγικός απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε τρένο που μετέφερε υγραέριο στην πόλη Viareggio της Βόρειας Ιταλίας.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ενώ 36 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 14 νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ένας οδηγός μοτοσικλέτας, που περνούσε τυχαία από την περιοχή.

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στα χαλάσματα των κατεστραμμένων κτιρίων της περιοχής και περίπου 1.115 έμειναν άστεγοι από τις δυνατές εκρήξεις.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη μετά τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας με 14 βαγόνια, κοντά στον σταθμό του Viareggio. Από την έκρηξη κατέρρευσαν δύο μικρά κτίρια, που ήταν δίπλα στις γραμμές, και εκφράζονται φόβοι ότι στα ερείπια υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι.

Οι Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή και περισσότεροι από 300 πυροσβέστες από την Τοσκάνη, τη Λιγουρία και την Εμίλια Ρομάνια κινητοποιήθηκαν, καθώς το υγραέριο διασκορπίστηκε στην περιοχή και πολλά γειτονικά σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Για το λόγο αυτό, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Άκουσα την έκρηξη και βγήκα στο δρόμο. Μέσα στις φλόγες αντίκρισα ένα απανθρακωμένο σώμα. Ήταν μια τρομακτική σκηνή που δεν πρόκειται να ξεχάσω”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Το μοναδικό ευτύχημα, μέχρι στιγμής, είναι ότι ένα μωρό ανασύρθηκε ζωντανό, κάτω από τόνους τσιμέντου.

Επιπλέον, αρκετά κτίρια, κοντά στο σταθμό, εκκενώθηκαν υπό το φόβο νέων εκρήξεων, όπως τόνισαν οι υπηρεσίες αρωγής, οι οποίες ακόμη δεν μπορούν να υπολογίσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ιταλικών Αρχών, η τραγωδία, πιθανώς να οφείλεται σε έργα ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής, τα οποία εκτελούνταν στο σημείο.

(Ο σιδηροδρομικός σταθμός που έγινε η έκρηξη)

Όπως τόνισε ο Guido Bertolaso, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, η περιοχή βρίσκεται, ακόμα, σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, καθώς οι φλόγες σιγοκαίνε στο σημείο του δυστυχήματος.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ότι πιθανόν υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης του τρένου.  

Η αμαξοστοιχία είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της La Spezia με προορισμό την Πίζα .

(Πρώτη καταχώρηση: 30 Ιουνίου 2009, 02:35)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης