Υπέρ της άρσης του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας στο Ίντερνετ  στις περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων, τάσσεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς με γνωμοδότησή του, στην οποία τονίζει, ότι υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των δραστών που κρύβονται πίσω από οποιοδήποτε έγκλημα που διαπράττεται μέσω διαδικτύου (υβριστικό κείμενο, φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας) οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας  ύστερα από αίτημα της Δικαιοσύνης και χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια των ανεξάρτητων αρχών.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά,  ο ΟΤΕ, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κλπ. υποχρεούνται να αποκαλύπτουν στα όργανα της δικαιοσύνης τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου που κρύβεται πίσω από το ηλεκτρονικό ίχνος (ονοματεπώνυμο, στοιχεία συνδρομητή, αριθμός τηλεφώνου, χρόνο και τόπο κλήσης, διάρκεια συνδιάλεξης κλπ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αρχή Διασφάλισης  του Απορρήτου των Επικοινωνιών  και οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη Αρχή  δεν δικαιούται, σύμφωνα με τον κ. Σανιδά, να ελέγξει με οποιανδήποτε τρόπο το εάν η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι, όπως επίσης δεν μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για το αν συμμορφώθηκαν ή όχι προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Όπως προβλέπει η γνωμοδότηση που προκλήθηκε ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο δράστης ηλεκτρονικού εγκλήματος θα αποκαλύπτεται και χωρίς άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αφού η εγκληματική συμπεριφορά του ατόμου δεν εμπίπτει στην έννοια των προσωπικών δεδομένων και δεν καλύπτεται από αυτήν και μόνο αν συνέβαινε το αντίθετο θα οδηγούσε, όπως αναφέρεται «στην υπόθαλψη των εγκληματιών και των εγκλημάτων που τελούνται μέσω διαδικτύου, το οποίο έτσι θα καθίσταται ο παράδεισος του ηλεκτρονικού εγκλήματος». Στην  γνωμοδότησή του πάντως ο κ. Σανιδάς ξεκαθαρίζει ότι είναι αυτονόητο πως  το απόρρητο ισχύει όταν κάποιος έχει δημιουργήσει απόρρητο προφίλ μέσω ιστοσελίδας προφίλ στο οποίο έχει δικαίωμα πρόσβασης ο ίδιος και συγκεκριμένα πρόσωπα που έχει επιλέξει.

(Πρώτη καταχώρηση: 29 Ιουνίου 2009, 20:18)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης