Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού πρόκειται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την πορεία ενός πυραύλου που αναμένεται να εκτοξεύσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και καθιστούν σαφές ότι, εάν το κρίνουν σκόπιμο, θα προσπαθήσουν τον καταρρίψουν.

Η Ιαπωνία θα κατέρριπτε έναν βορειοκορεατικό πύραυλο, εάν υπήρχε ενδεχόμενο να πέσει εντός της επικράτειας της, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Σατάσι Μοριμότο, νωρίτερα σήμερα στο Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού των ένοπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ναύαρχος Σάμιουελ Λοκλίαρ, δήλωσε ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν στην περιοχή, για να παρακολουθήσουν «στενά» τις προετοιμασίες. Ο Λοκλίαρ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να ματαιώσει τη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου που επιχειρεί εντός του 2012.

Ο ναύαρχος δεν αποκάλυψε τον αριθμό ή τον τύπο των πλοίων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο δήλωσε ότι έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικές θέσεις, «ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα», ενώ όσα πλοία «διαθέτουν δυνατότητες συμμετοχής στην άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων θα τοποθετηθούν σε σχηματισμό που θα τους επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσουν».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς πριν από το τέλος του χρόνου. Η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε ότι το χρονικό περιθώριο της εκτόξευσης ορίζεται από τη Δευτέρα έως και την 22α Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης