Να βαδίσουν μαζί στον δρόμο της ασφαλείας αποφάσισαν ΝΑΤΟ και Ρωσία, ύστερα από ένα χρόνο έντασης στις σχέσεις τους.

Η τελευταία εξέλιξη γεννήθηκε μέσα από διπλωματικές ζυμώσεις στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Κέρκυρα, οι οποίες προκάλεσαν την «αναθέρμανση» των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, που είχαν πάρει δυσμενή τροπή μετά τη σύντομη εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Jaap de Hoop Scheffer, είπε ότι στο συγκεκριμένο θέμα εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, ωστόσο η ταύτιση απόψεων σε θέματα όπως αυτό του Αφγανιστάν, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της πειρατείας, έφεραν ΝΑΤΟ και Ρωσία πιο κοντά.

Ο Jaap de Hoop Scheffer δήλωσε χαρακτηριστικά στην Κέρκυρα: «Επανεκκινήσαμε (ΝΑΤΟ και Ρωσία) τις σχέσεις μας σε πολιτικό επίπεδο και συμφωνήσαμε επίσης να κάνουμε το ίδιο και στις διαστρατιωτικές μας επαφές, οι οποίες είχαν παγώσει από τον περασμένο Αύγουστο».

Με εμφανή διάθεση οπισθοχώρησης στο νέο status quo που δημιουργήθηκε μετά από τη σύγκρουση στη Νότια Οσετία, ο Jaap de Hoop Scheffer δήλωσε: «Όλες οι πλευρές πρέπει να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα», αλλά και πως «οι αποφάσεις που έλαβε η Ρωσία μετά τη σύγκρουση είναι μη αναστρέψιμες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης