Επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους ένοπλων ομάδων που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας, κηρύττοντας μονομερώς το ανεξάρτητο κράτος του Αζαουάντ, ξεκίνησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Μάλι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επαφές πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού, εν μέσω τελεσίγραφου του Ο.Η.Ε. για άμεση εξεύρεση ειρηνικής λύσης και παράδοσης των περιοχών του Βορρά στις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού της αφρικανικής χώρας. Στελέχη των Τουαρέγκ και της Άνσαρ Ντιν ξεκαθάρισαν πως είναι έτοιμοι να βάλουν… νερό στο κρασί τους, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με σεβασμό στην εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Μάλι, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή εξτρεμισμού και τρομοκρατίας», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο οργανώσεων.

Λίγο νωρίτερα η Οικονομική Κοινότητα Κρατών Δυτικής Αφρικής (Ecowas) είχε ανακοινώσει πως είναι έτοιμη να αναπτύξει εκστρατευτικό σώμα 3.300 στρατιωτών της, με την κωδική ονομασία «Afisma», προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των εδαφών που πέρασαν στον έλεγχο των δύο οργανώσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου. Ο Ο.Η.Ε. στηρίζει αυτή την ενέργεια, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην «Afisma», αφήνοντας το θέμα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών της Δυτικής Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αρκετά χρόνια οι Τουαρέγκ επεδίωκαν την ανεξαρτησία περιοχών στο βόρειο τμήμα του Μάλι, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις με τον κυβερνητικό στρατό. Ωστόσο, μετά τη λήξη του εμφυλίου στη Λιβύη και την αποχώρηση αρκετών μελών της οργάνωσης που είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι του Muammar Gaddafi, ο συσχετισμός δυνάμεων άλλαξε δραματικά. Νέα οπλικά συστήματα από το λιβυκό οπλοστάσιο έκαναν την εμφάνισή τους στο πεδίο των μαχών αλλάζοντας τις ισορροπίες. Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον τότε πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Amadou Toumani Toure, να αυξήσει το ποσοστό του ΑΕΠ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση.

Έτσι στις 22 Μαρτίου σημειώθηκε πραξικόπημα στην πρωτεύουσα Μπάμακο, με τον πρόεδρο να φεύγει από τη χώρα. Η σύγχυση που δημιουργήθηκε, έδωσε την ευκαιρία στους Τουαρέγκ να εξαπολύσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, τρέποντας σε άτακτη φυγή τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Με τη βοήθεια μαχητών της Άνσαρ Ντιν (οργάνωση με διασυνδέσεις στην Αλ Κάιντα) κατέλαβαν μέσα σε λίγες ημέρες το βόρειο τμήμα της χώρας και κήρυξαν την ανεξαρτησία του Αζαουάντ, με πρωτεύουσα το Τιμπουκτού. Ωστόσο, οι άλλοτε «σύμμαχοι» μετατράπηκαν πολύ σύντομα σε εχθρούς, καθώς η Άνσαρ Ντιν επεδίωξε να επιβάλλει τον ισλαμικό νόμο (Σαρία) σε περιοχές που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχό της, ενισχύοντας παράλληλα τον γεωπολιτικό της ρόλο, προκαλώντας την αντίδραση των Τουαρέγκ.

Διαβάστε επίσης:
Σκεπτικισμός για την επέμβαση στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 04:30
Συνάντηση Κορυφής στη Ρώμη για την κατάσταση στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012, 05:08
Πίσω στην… αγκαλιά της Αφρικανικής Ένωσης το Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012, 04:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης