Συγκρατημένη άνοδο εμφανίζουν οι δείκτες της Wall Street, μία ώρα ύστερα από ένα αμφίρροπο άνοιγμα.

Μετά τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης λόγω απογοητευτικών στατιστικών δεδομένων, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,10% στις 12.978 μονάδες, ο S&P πέρασε σε απώλειες 0,03% στις 1.409 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παραμένει σε αρνητική τροχιά και μάλιστα διευρύνει τις απώλειές του υποχωρώντας κατά 0,49% στις 3.001 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον για την επίλυση του δημοσιονομικού γκρεμού.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σκληραίνει, με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους απομακρύνοντας την προοπτική μιας συμφωνίας στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν τη Δευτέρα ένα νέο σχέδιο που προβλέπει αυξημένα φορολογικά έσοδα, χωρίς αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος σε μια νέα προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Σε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων σημειώνουν ότι το σχέδιο τους θα οδηγήσει σε νέα έσοδα 800 δισ. δολ. Το σχέδιο αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής John Boehner και άλλοι το αποκαλούν «φορολογική μεταρρύθμιση με γνώμονα την ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ την ίδια στιγμή θα καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και θα κλείνουν τα κενά που εξυπηρετούν ειδικά συμφέροντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευκός Οίκος πάντως απέρριψε τις προτάσεις υποστηρίζοντας ότι δεν προσφέρουν τίποτα καινούργιο.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν απορρίψει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για έσοδα 1,6 τρισ. δολάρια από φόρους με αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλότερα εισοδήματα μεταξύ άλλων.

Θετικά, αν και δεν ασκούν σημαντική επίδραση, είναι τα μάκρο της ημέρας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε, παρά το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της πόλης γνώρισαν μεγάλες καταστροφές από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Sandy.

Ειδικότερα, ο δείκτης Τρεχουσών Επιχειρηματικών Συνθηκών που καταρτίζει το ISM βελτιώθηκε στις 52,5 μονάδες, έπειτα από βουτιά στο χαμηλό 12 μηνών των 45,9 μονάδων που είχε κάνει τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου είχαν συγκεντρωθεί πριν το χτύπημα του τυφώνα.

Η στατιστική ροή ξεκινάει πάλι αύριο στην Wall Street, όπου αναμένονται τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες και κορυφώνονται με τα μεγέθη για την ανεργία, την Παρασκευή.

Επιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης