Την έγκρισή τους αναμένεται να δώσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στο αίτημα της Τουρκίας για ανάπτυξη συστημάτων Patriot στη μεθόριο με τη Συρία για ενίσχυση της αεράμυνάς της.
Οι χώρες που πρόκειται να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα συστήματα αυτά είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία, ωστόσο οι δύο τελευταίες μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν την απόφαση από τα Κοινοβούλιά τους.
Στη διήμερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκινά σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το θέμα της Συρίας με φόντο τις «αντεγκλήσεις» Ουάσινγκτον και Δαμασκού για το ενδεχόμενο χρήσης του συριακού χημικού οπλοστασίου στον εμφύλιο. Για το αίτημα της Άγκυρας «θα υπάρξει απόφαση και πιθανότατα ανακοίνωση από τους υπουργούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters.
Δεύτερη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «το αίτημα της Τουρκίας για τους Patriot αφορά στην ενίσχυση της αεράμυνάς της για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων και ιδιαίτερα την απειλή πυραύλων οπλισμένων με χημικές κεφαλές». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι υπουργοί «θα συμφωνήσουν απλώς στην ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας», καθώς η απόφαση για τους Patriot εναπόκειται στις χώρες που τους διαθέτουν.
Αντεγκλήσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο
Εν τω μεταξύ, η Δαμασκός, απαντώντας στις προειδοποιήσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση χημικών κατά αμάχων, ανέφερε χθες ότι «δεν θα χρησιμοποιούσε τέτοια είδη όπλων, εάν ήταν διαθέσιμα – υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – εναντίον του λαού της».
Οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον και η απάντηση της Δαμασκού έρχονται εν μέσω νέων πληροφοριών για μετακίνηση στρατιωτικού υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις χημικού πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, καταγράφηκε δραστηριότητα σε συριακές βάσεις με χημικά όπλα. Για τις ΗΠΑ, η χρήση του συριακού οπλοστασίου στον εμφύλιο – ή ο κίνδυνος να πέσει στα χέρια της Χεζμπολάχ – θεωρείται κόκκινη γραμμή. «Θέλω να ξεκαθαρίσω στον Άσαντ και στους υφιστάμενούς του ότι ο κόσμος παρακολουθεί» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι «εάν κάνετε το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσετε αυτά τα όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες και θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι».
Όπως αφήνουν να διαρρεύσει ανεπίσημα υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζουν οι ΗΠΑ είναι κινήσεις όπως στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα ή περιορισμένες επιδρομές, για να διασφαλιστεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Η ίδια η Κλίντον, πάντως, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις κινήσεις των ΗΠΑ, εάν χρησιμοποιηθεί το χημικό οπλοστάσιο. «Αρκεί μόνο να πούμε πως σαφώς και σχεδιάζουμε να αναλάβουμε δράση, εάν κάτι τέτοιο συμβεί» περιορίστηκε να πει χθες.
Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής