Η κωδικοποιημένη επιστολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη για την ανατίναξη του Κρεμλίνου δημοπρατήθηκε τελικά στο ποσό των 187.000 ευρώ. Αυτή είναι η τιμή ενός «εκρηκτικού» ντοκουμέντου.

Το αντίτιμο έφτασε τελικά το δεκαπλάσιο της εκτιμώμενης τιμής και αγοραστής ήταν το Γαλλικό Μουσείο Επιστολών και Χειρογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ανατινάξω το Κρεμλίνο στις 22 στις τρεις το πρωί» γράφει ο Ναπολέων σε αυτήν την πλήρως κωδικοποιημένη επιστολή της 20ης Οκτωβρίου του 1812, ενώ βρισκόταν στην ύπαιθρο της Ρωσίας. Η επιστολή, που φέρει την υπογραφή «nap» και απευθύνεται προς τον υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων, Ιγκ Μπερνάρ Μαρέ, γράφτηκε όταν ο αυτοκράτορας εγκατέλειπε τη Μόσχα σε ερείπια για να στρατοπεδεύσει στα περίχωρά της. Η κρυπτογραφημένη επιστολή πωλήθηκε μαζί με την αποκρυπτογράφησή της.

Στην επιστολή του ζητεί από τον υπουργό του να συγκεντρώσει τρόφιμα και άλογα, γιατί ένα σιβηρικό κρύο είχε χτυπήσει την περιοχή της Μόσχας. «Το ιππικό μου έχει διαλυθεί και πολλά άλογα έχουν πεθάνει» σημειώνει. Η διαταγή του για την καταστροφή του Κρεμλίνου τελικά θα εκτελεστεί από τον στρατάρχη Μορτιέ, ο οποίος θα ανατινάξει τους πύργους του παλατιού, οι οποίοι όμως γρήγορα θα ανακατασκευαστούν όπως ακριβώς ήταν στην αρχική τους μορφή.

Ήταν όμως, ένα άλλο έγγραφο, το τελευταίο χειρόγραφο που βρισκόταν ακόμα στα χέρια ιδιωτών και είχε υπαγορευτεί από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα τον 1ο στην Αγία Ελένη που πουλήθηκε σήμερα σε τιμή-ρεκόρ. Εκτιμώμενο μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, αγοράστηκε στο ποσό των 375.000 ευρώ από το ίδιο μουσείο των γραμμάτων και των χειρογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Ναπολέοντα» σχολίασε ο οίκος δημοπρασιών Osenat. Το χειρόγραφο, που προέρχεται από τα αρχεία του στρατηγού της Αυτοκρατορίας, Άνρι Γκασιέν Μπερτράν, περιλαμβάνει κυρίως ένα «δοκίμιο για οχυρωματικά έργα κατά την εκστρατεία», ενώ υπαγορεύτηκε και σχολιάστηκε όταν ο έκπτωτος αυτοκράτορας ήταν εξόριστος στην Αγία Ελένη και αποτελείται από περισσότερες από 310 εικονογραφημένες σελίδες και 44 σχέδια.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης