Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ, ο οποίος είναι και o διαπραγματευτής του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε οικονομικά θέματα, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αποτροπή του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού», εάν οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης δεν επιτρέψουν τις αυξήσεις φόρων στους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή, ο Γκάιντνερ ανέφερε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα θα δεχθεί να συνεργαστεί με τους ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική κρίση που ενδέχεται να προκληθεί από τις αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν οι δύο πλευρές αποτύχουν να έρθουν σε συμφωνία, οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων, ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εφαρμοστούν αυτόματα, γεγονός που θα εντείνει τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία θα περιπέσει και πάλι σε ύφεση.

Την Πέμπτη, ο Γκάιντνερ παρουσίασε στους ηγέτες στο Κογκρέσο το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα, το οποίο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για όλους τους Αμερικανούς πλην αυτών που βρίσκονται στα ανώτατα εισοδηματικά επίπεδα.

Ωστόσο, ο Τζον Μπέινερ, πρόεδρος της ελεγχόμενης από τους ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων, απέρριψε την πρόταση του προέδρου ως «μη σοβαρή» και τόνισε ότι έως τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις αυτές αναδεικνύουν τον πυρήνα των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και των ρεπουμπλικανών της αντιπολίτευσης. Ο Ομπάμα στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του σε οικονομική πλατφόρμα που προβλέπει αύξηση των φόρων σε όλα τα άτομα που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 200 χιλιάδων δολαρίων και τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 250 χιλιάδων δολαρίων, προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Ωστόσο, οι ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι οι αυξήσεις φόρων θα επιβαρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πηγή: VOA

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης