Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους όταν τμήμα σήραγγας κατέρρευσε το πρωί της Κυριακής στην Ιαπωνία, μετέδωσε το κρατικό ιαπωνικό κανάλι NHK.

Οι σοροί βρέθηκαν μέσα σε τρία οχήματα, τα δύο εκ των οποίων είχαν καταπλακωθεί από τόνους μπετόν και μπάζων και το ένα τυλίχτηκε στις φλόγες μέσα στο τούνελ «Σάσαγκο», περίπου 80 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων εντόπισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, πέντε απανθρακωμένα πτώματα μέσα σ’ ένα όχημα, τύπου «van», στο οποίο επέβαινε και μια γυναίκα, 28 ετών, που κατάφερε την ύστατη στιγμή να γλυτώσει. Νωρίτερα, τρεις άνθρωποι βρέθηκαν «θαμμένοι» μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο, ενώ ένας ακόμη νεκρός εντοπίστηκε μέσα σε κατεστραμμένο φορτηγό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, την ίδια στιγμή που σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Αστυνομίας για τυχόν παραλείψεις στα μέτρα Ασφαλείας και ενδεχόμενα σφάλματα κατά την κατασκευή του τούνελ.

Εικόνες από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν τους διασώστες να συνεχίζουν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Δείτε το video…

Λίγο μετά την κατάρρευση του τούνελ εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, η οποία δυσχέρανε σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να προσεγγίσουν τον τόπο της τραγωδίας, περίπου 2 χλμ. μέτρα από την έξοδο της σήραγγας. Αρκετοί από τους οδηγούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στην τσιμεντένια κατασκευή, εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και απομακρύνθηκαν με τα πόδια.

Εκτιμάται ότι περίπου 30 οχήματα είχαν εισέλθει μέσα στο τούνελ όταν σημειώθηκε η τραγωδία.

Αναπάντητα ερωτήματα

Παρόλο που η ασιατική χώρα βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» και εμφανίζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, τα δυστυχήματα στον τομέα των υποδομών είναι εξαιρετικά σπάνια.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους που προκάλεσαν την τραγωδία σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος τούνελ της Ιαπωνίας (4,3 μ.). Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως έχουν πέσει στο έδαφος τεράστια κομμάτια της οροφής, πάχους οκτώ εκατοστών, με τη συνολική έκταση της κατασκευής που υποχώρησε να φθάνει τα 100 μ.. Εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας πάντως, που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, εξήγησε σε δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων την Κυριακή πως το τούνελ είχε περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο μόλις πριν από δύο μήνες χωρίς να βρεθεί το παραμικρό.

Ωστόσο σύμφωνα με το NHK υπάρχουν αναφορές πως ο έλεγχος ήταν επιφανειακός, χωρίς να γίνουν τα απαραίτητα test αντοχής στις βασικές δομές της κατασκευής.

Δείτε το video…

Η κατάρρευση σημειώθηκε λίγο μετά τις 08.00 το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα (01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με πυκνό μαύρο καπνό να βγαίνει μέσα από τη σήραγγα. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, ο οδηγός ενός φορτηγού ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησε στην Αστυνομία προκειμένου να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο τέσσερις ώρες αργότερα εντοπίστηκε νεκρός.

«Ένα τμήμα της οροφής, μεγάλο όσο και ο δρόμος, κατέρρευσε ξαφνικά», τόνισε ένας από τους επιζώντες, ο Tomohiro Suzuki, ο οποίος πρόσθεσε πως χρειάστηκε μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του περισσότερο από μια ώρα προκειμένου να βγει από το τούνελ.

«Άκουσα ύστερα από λίγο πως φωτιά είχε εκδηλωθεί μέσα στη σήραγγα. Φοβόμουν πως πυρκαγιά θα εξαπλωνόταν γρήγορα και θα μας έφτανε», πρόσθεσε εμφανώς σοκαρισμένος.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Πέντε νεκροί από την κατάρρευση τούνελ στην Ιαπωνία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012, 19:00
Ιαπωνία: Αναφορές για απανθρακωμένα πτώματα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012, 09:08

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

/uploads/Media/Kaltura/Video/2012/Dec/3/1_16e7a1vt.jpg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης