Έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

O Enrique Pena Nieto παρουσίασε την Παρασκευή τα 20 μέλη του υπουργικού Συμβουλίου με τα οποία θα πορευτεί στον δύσκολο δρόμο προς την καταπολέμησης της διαφθοράς και των καρτέλ ναρκωτικών. Όπως επιβεβαιώθηκε μόλις τρεις γυναίκες βρίσκονται σε κυβερνητικά αξιώματα, την ίδια στιγμή που στη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα βρίσκεται ο Jose Antonio Meade, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Felipe Calderon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο στενός του φίλος και πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Χιντάλγκο, Miguel Angel Osorio Chong, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί την «καυτή» πατάτα του συντονισμού των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αρμοδιότητα που αφαιρείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένας από τους βασικούς στόχους που πρέπει να επιτύχει είναι η μείωση του ποσοστού των δολοφονιών. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό τα τελευταία έξι χρόνια, όταν και ο απερχόμενος πρόεδρος, Felipe Calderon, κήρυξε τον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Άλλες θέσεις:

  • Υπουργός Οικονομικών: Luis Videgaray
  • Υπουργός Άμυνας: Salvador Cienfuegos Zepeda
  • Υπουργός Ενέργειας: Pedro Joaquin Coldwell

Ειδικά το τελευταίο κυβερνητικό αξίωμα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς η ενίσχυση της οικονομίας αναμένεται να γίνει μέσω της προώθησης μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Ενέργειας και κυρίως μέσω ενός «ανοίγματος» της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Pemex» σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού έχει μοιράσει υποσχέσεις για τόνωση της ανάπτυξης και περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών.

Αναπάντητα ερωτήματα, προσδοκίες και οργανωμένο έγκλημα

Η επιστροφή του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) στη εξουσία ύστερα από 12 χρονια απουσίας από το πολιτικό προσκήνιο πραγματοποιείται εν μέσω έντονων ερωτημάτων.

Η συγκεκριμένη πολιτική παράταξη είχε κυβερνήσει τη χώρα για 71 χρόνια στη διάρκεια του 20ου αι., ωστόσο σειρά σκανδάλων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος οδήγησαν στη θεαματική μείωση των ποσοστών του. «Χαριστική βολή» ήταν οι αποκαλύψεις για δεσμούς με καρτέλ ναρκωτικών που διατηρούν υπό τον έλεγχο τους ολόκληρες περιοχές του Μεξικού.

Τι λέει για όλα αυτά ο 46χρονος πολιτικός;

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην κυβέρνησή μου δεν θα υπάρχει καμία σύνδεση με τα καρτέλ ναρκωτικών», επανέλαβε αρκετές φορές στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης συνεχίζουν να τον κατηγορούν για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, με πλήθος διαμαρτυριών να εκδηλώνονται τους προηγούμενους μήνες στην Πόλη του Μεξικού.

Διαβάστε επίσης:
Στενή συνεργασία Μεξικού – Η.Π.Α. για το μεταναστευτικό, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, 01:48
Μεξικό: Σαρωτικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012, 04:06
Μεξικό: Προσεχώς… αλλαγές στο φορολογικό, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012, 07:41
Μεξικό: Έγκυρο το αποτέλεσμα των εκλογών και με τη… βούλα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012, 04:35

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης