Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι έφηβες που συμμετείχαν σε ένα παρεμβατικό πρόγραμμα σχεδιασμένο με σκοπό τη μείωση της επισφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς συγκεκριμένα σε γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν πιο πιθανό είτε να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα είτε, εάν ήταν σεξουαλικά ενεργές, να περιορίσουν σημαντικά τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.
Η εν λόγω μελέτη κατέδειξε την αξία των προγραμμάτων που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες των έφηβων κοριτσιών, τα οποία φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σε σύγκριση με τα αγόρια.
Παράλληλα, ακόμα κι αν ο αριθμός των εφηβικών κυήσεων παρουσιάζει μείωση, το κόστος τους παραμένει υψηλό και ο κίνδυνος που φέρουν τόσο για τις νεαρές μητέρες όσο και για τα παιδιά είναι αυξημένος. Υπάρχει, λοιπόν, ακόμα έντονη η ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα για την αναζήτηση πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων.
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός παρεμβατικού προγράμματος που απευθυνόταν σε σεξουαλικά ενεργές έφηβες αστικών οικογενειών, με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες είχαν αυξημένο κίνδυνο για ΣΜΝ και μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες. Στη μελέτη συμμετείχαν 738 κορίτσια από 15 έως 19 ετών, τα οποία χωρίστηκαν στην ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Στην αρχή το πρόγραμμα περιελάμβανε 4 δίωρες συνεδρίες εβδομαδιαίως και κατόπιν δύο ενισχυτικές 90λεπτες στους τρεις και έξι μήνες μετά την εισαγωγική παρέμβαση. Η ομάδα ελέγχου παρακολούθησε τον ίδιο αριθμό συνεδριών με τη διαφορά ότι η θεματολογία εστιαζόταν στη γενική υγεία και όχι στη σεξουαλική.
Η παρέμβαση χρησιμοποίησε κατάλληλα για την ηλικία παιχνίδια και ομαδικές δραστηριότητες αλληλεπίδρασης, έτσι ώστε να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες, να δώσει κίνητρα και να διδάξει δεξιότητες που αποσκοπούν στη μείωση των επικίνδυνων σεξουαλικά συμπεριφορών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά της σεξουαλικής αποχής, ενώ παράλληλα μειώθηκαν τα ποσοστά των κυήσεων και των μη ασφαλών σεξουαλικών επαφών.
Βρέθηκε, λοιπόν, πως ένα πρόγραμμα παρέμβασης εξειδικευμένο για τις έφηβες γυναίκες κατάφερε να μειώσει την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά μέσα σε έναν χρόνο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στα ποσοστά των μη προγραμματισμένων κυήσεων, ειδικά εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η παρέμβαση δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στην πρόληψη της κύησης ή την αντισύλληψη.
Τα ευρήματα αυτά, επομένως, τονίζουν το όφελος του σχεδιασμού των προγραμμάτων σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλου. Χρειάζεται όμως περαιτέρω διερεύνηση, ώστε τα προγράμματα παρέμβασης να γίνονται ευρέως υλοποιήσιμα, πιο ελκυστικά για τους νέους και ταυτόχρονα περισσότερο αποτελεσματικά αναφορικά με τη μείωση των επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών.
Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr