Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσκύνησαν μέσα σε 21 ημέρες, από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, την εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί» από το Άγιον Όρος, που φιλοξενήθηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη. Τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία γνωστοποίησε ο μητροπολίτης Άνθιμος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο κεντρικό συνέδριο της 28ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού «Philoxenia» στη συμπρωτεύουσα.

«Ήρθαν προσκυνητές με τσάρτερ από τη Ρωσία, με αυτοκίνητα από τα Βαλκάνια και Έλληνες από όλη τη χώρα. Πολλοί από αυτούς περίμεναν ακόμη και μιάμιση και 2,5 ώρες για να προσκυνήσουν την εικόνα» σημείωσε ο κ. Άνθιμος και τόνισε ότι, παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε ιδιαίτερη διαφήμιση για την έλευση της εικόνας στη Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή των πιστών ήταν πρωτοφανής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί», η«εφέστιος θαυματουργός», που εκτέθηκε για προσκύνημα στη Θεσσαλονίκη, φυλάσσεται πάνω από χίλια χρόνια στον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και βγαίνει από το Άγιον Όρος μόνο σε δύσκολες για τους πιστούς καταστάσεις. Μια από αυτές είναι η τρέχουσα περίοδος για την Ελλάδα, οπότε -όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας- στόχος είναι «η εικόνα να βοηθήσει πνευματικά και ηθικά τον βαθιά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».

Στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τιμήσει και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, έφτασε κατόπιν αιτήματος της τοπικής μητρόπολης και άλλων φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης