Η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να μη δημιουργεί τις ίδιες αισιόδοξες προσδοκίες όπως το 2008, ωστόσο αποδεικνύεται άκρως θετική για δύο τυχερές γαλοπούλες που θα… επιζήσουν της γιορτής των Ευχαριστιών.

Βέβαια, τα δύο πτηνά, στα οποία θα απονείμει χάριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα περίπου 45 εκατομμύρια που υπολογίζεται ότι θα καταναλωθούν το βράδυ των Ευχαριστιών («Thanksgiving»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γιορτή έχει τις ρίζες της στα πρώτα χρόνια του αποικισμού της ηπείρου, όταν οι Ευρωπαίοι συνήθιζαν να συγκεντρώνονται για να ευχαριστήσουν τον Θεό για την άφθονη σοδειά τους αλλά και τη βοήθεια που έπαιρναν από τους Ινδιάνους, μάλλον με μία δόση τύψεων για τη γενοκτονία στην οποία είχαν επιδοθεί απέναντι στους αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής.

Το έθιμο ξεκίνησε επί προεδρίας του Τζον Κένεντυ και έκτοτε οι πρόεδροι των ΗΠΑ συνηθίζεται να απονέμουν χάρη σε μία ή δύο γαλοπούλες κάθε χρόνο την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών. Ο «Κόμπλερ» και ο «Γκόμπλερ» τη… γλύτωσαν φθηνά και θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στους κήπους του όρους Βερνόν, όπου βρίσκεται η ιστορική κατοικία του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζόρτζ Ουάσινγτον.

Πάντως, η οργάνωση Peta, η οποία μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, κάλεσε τον Ομπάμα να μην υποκύψει σε αυτό το «ξεπερασμένο» έθιμο, που, όπως λέει, συμβολίζει τη σφαγή χιλιάδων «γλυκύτατων και έξυπνων πτηνών». Η οργάνωση αυτή μάχεται, ώστε κάποια μέρα οι Αμερικανοί να τιμήσουν τη γιορτή των Ευχαριστιών με χορτοφαγία, κάτι που -στην παρούσα φάση- φαντάζει απίθανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχηματικά μιλώντας, γίνεται Πάσχα χωρίς αρνί…;

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης