Cloud Atlas

3 οραματιστές σκηνοθέτες… 500 χρόνια ιστορίας… 1 επική περιπέτεια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκηνοθετικό δίδυμο Άντι και Λάνα Γουακόφσκι (“The Matrix”) ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Τομ Τίκβερ (“Perfume: The Story of a Murderer) για να μεταφέρουν στον κινηματογράφο το ομώνυμο bestseller μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ. Πρωταγωνιστούν οι Τομ Χανκς (“Larry Crowne”), Χιούγκο Ουίβινγκ (“V For Vendetta”), Χάλι Μπέρι (“X-Men”) και Σούζαν Σαράντον (“Lovely Bones”).

Μια επική ιστορία για την ανθρωπότητα, όπου οι πράξεις και οι συνέπειες στις ζωές μας έχουν αντίκτυπο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Έτσι, μια ψυχή μεταμορφώνεται από δολοφόνο σε σωτήρα, ενώ μια απλή πράξη καλοσύνης είναι το σπίρτο που, μέσα στους αιώνες, θα πυροδοτήσει μια επανάσταση.

Σκηνοθέτες
Τομ Τίκβερ
Άντι Γουακόφσκι
Λάνα Γουακόφσκι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηθοποιοί
Χάλι Μπέρι
Τομ Χανκς
Χιου Γκραντ
Σούζαν Σάραντον

Δείτε το video…

Frankenweenie

Αφού έχασε αναπάντεχα τον αγαπημένο του σκύλο Σπίθα, ο μικρός Βίκτωρ επιστρατεύει την επιστήμη για να επαναφέρει στη ζωή τον καλύτερο του φίλο, μόνο που θα προκύψουν μερικές σταυροβελονιές .

Ο Βίκτωρ προσπαθεί να κρύψει το εργόχειρο του, αλλά όταν ο Σπίθας το σκάει, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι κι ολόκληρη η πόλη τον αντιμετωπίζει σαν τέρας.

Σκηνοθεσία: Tim Burton
Σενάριο (βασισμένο σε ιδέα του Tim Burton): John August
Μουσική: Danny Elfman

Ηθοποιοί
Catherine O’Hara
Martin Short
Charlie Tahan
Martin Landa
Winona Ryder
Robert Capron
Conchata Ferrell
Tom Kenny
James Hiroyuki Liao
Atticus Shaffer
Dee Bradley Baker
Jeff Bennett
Frank Welker

Έγραψαν για την ταινία

«Η καλύτερη ταινία του Tim Burton εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν».

(Christopher Orr, The Atlantic)

«Αυτή η τρυφερή, αστεία ωδή στις παλιομοδίτικες ταινίες τρόμου είναι μια ταινία θαύμα».

(Connie Ogle , Miami Herald)

«Το stop-motion animation — ένα από τα αγαπημένα εργαλεία του Burton—είναι φροντισμένο με τρυφερότητα, ενώ ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι γεμάτος καταπληκτικές πινελιές. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία φέρνει στο νου το παλιό ανατριχιαστικό σινεμά του τρόμου».

(Stephen Whitty, Newark Star-Ledger)

«Το “Frankenweenie” είναι η καλύτερη ταινία του Tim Burton εδώ και χρόνια».

(Lou Lumenick, New York Post)

«Με το “Frankenweenie”, o Tim Burton μας θυμίζει γιατί τον αγαπάμε. Με πανέμορφες λεπτομέρειες και άψογο 3D, ασπρόμαυρη φωτογραφία και stop-motion animation το “Frankenweenie” είναι μια οπτική και θεματική επιστροφή σε ό,τι καλύτερο έχει προσφέρει ο Burton στα πρώτα του φιλμ, όπως “Ο Ψαλιδοχέρης” και “Ο Σκαθαροζούμης”».

(Christy Lemire, Ηuffington Post)

Δείτε το video…

Holy Motors

Δώδεκα χρόνια μετά το «Pola X», το ζωηρό παιδί του γαλλικού σινεμά, Λεό Καράξ, επιστρέφει διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. H αινιγματική φιγούρα του κυρίου Όσκαρ ζει ταυτόχρονα μπερισσότερες από μία ζωές. Εγκληματίας, ζητιάνος, πατέρας, διευθυντής πολυεθνικής και τερατόμορφο πλάσμα συνυπάρχουν και αλληλοσυγκρούονται σε έναν άνθρωπο. Τον υποδύεται ο Ντενίς Λαβάντ, για τέταρτη φορά πρωταγωνιστής σε ταινία του Καράξ. Όμως, που αρχίζει και που τελειώνει ο κάθε “ρόλος” και που βρίσκεται τελικά η αλήθεια του;

Η ταινία που εντυπωσίασε στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών και θεωρήθηκε ύμνος στο σινεμά, ανοίγει στις 2 Νοεμβρίου την αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία Holy Motors του Γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων.

Πρόκειται για μια ταινία-φόρο τιμής στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με τον Ντενί Λαβάν και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

Δείτε το video…

SuperClasico (2011)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Buenos Aires Σ`Αγαπώ
του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν
με τους Άντερς Μπέρτελσεν, Πάπρικα Στιν

Ο Κρίστιαν είναι ιδιοκτήτης μιας κάβας στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά και οι υπόλοιποι τομείς της ζωής του δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Η σύζυγός του, Άννα, τον έχει εγκαταλείψει και ζει στο Μπουένος Άιρες, όπου εργάζεται ως επιτυχημένη ατζέντισσα ποδοσφαιριστών και χαίρεται τη ζωή της με τον πάμπλουτο σταρ του ποδοσφαίρου Χουάν Ντίας.

Μια μέρα, ο Κρίστιαν και ο 16χρονος γιος τους παίρνουν το αεροπλάνο για το Μπουένος Άιρες. Η αφορμή για το ταξίδι είναι τα χαρτιά του διαζυγίου, τα οποία ο Κρίστιαν θέλει δήθεν να υπογράψει μαζί με την Άννα, στην πραγματικότητα, όμως, σκοπός του είναι να προσπαθήσει να την ξανακερδίσει.

Δείτε το video…

Hope Springs (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ποτέ Δεν Είναι Αργά
Μια ταινία του ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΦΡΑΝΚΕΛ

Τι ελπίδες έχει άραγε ένα μεσήλικο ζευγάρι να γλιτώσει την αποξένωση και να θέσει τη σχέση του σε νέες βάσεις, ξαναβρίσκοντας το πάθος της νιότης; Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φράνκελ αναζητά τις απαντήσεις, κουβαλώντας την εμπειρία σοφιστικέ κωμωδιών («Ο Διάβολος Φοράει Prada», «Μάρλεϊ: Ένας Μεγάλος Μπελάς»), αλλά και επεισοδίων της σειράς «Sex & the City».

Το τρίο των λαμπερών πρωταγωνιστών μοιάζει κατάλληλο να αποφύγει κάθε δυνατή σοβαροφάνεια και να αναδείξει τις κωμικές προεκτάσεις μιας κουρασμένης πολυετούς σχέσης, με τις ατμοσφαιρικές συγχορδίες του Τόμας Νιούμαν να συνθέτουν το ιδανικό soundtrack… κρεβατοκάμαρας!

Ύστερα από 30 χρόνια έγγαμου βίου, η Μέιβ αισθάνεται την ανάγκη να ανανεώσει τη σχέση της με τον σύζυγό της, Άρνολντ, προτού αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την πιθανότητα διαζυγίου. Η ευκαιρία, της δίνεται όταν πληροφορείται την ύπαρξη του δρα Μπέρνι Φελντ, ενός φημισμένου γκουρού-συμβούλου γάμου. Η Μέιβ και ο Άρνολντ θα μπουν στο αεροπλάνο για να επισκεφθούν τον δόκτορα στην πόλη του, το Great Home Spings, προετοιμασμένοι για ένα σαββατοκύριακο εντατικής θεραπείας πάνω σε θέματα γάμου και σεξ. Η διαδρομή δεν θα είναι καθόλου εύκολη, όμως η αληθινή περιπέτεια θα ξεκινήσει μόλις οι δυο τους βρεθούν στην κρεβατοκάμαρα, με αποστολή να αναζωπυρώσουν τη νεανική φλόγα του πάθους τους. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν!

Δείτε το video…


Nosferatu

Η ταινία-ορόσημο του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Ο μύθος του Κόμη Δράκουλα από τον μεγάλο σκηνοθέτη Φρίντιχ Μουρνάου.

Στη Βρέμη της Γερμανίας, ο κτηματομεσίτης Κνόκ αναθέτει στο νεαρό υπάλληλό του Χούτερ να ταξιδέψει στα Καρπάθια όρη, για να παραδώσει κάποια συμβόλαια στο μυστηριώδη Κόμη Όρλοκ, ο οποίος ψάχνει για σπίτι στην γερμανική πόλη. Πριν ακόμη φτάσει στο κάστρο του Κόμη, ο Χούτερ αντιλαμβάνεται τον τρόμο των κατοίκων του κοντινού χωριού. Κρυφά του δίνουν ένα βιβλίο σχετικά με τους βρικόλακες, που αρχικά βρίσκει διασκεδαστικό. Κάποια στιγμή θα συναντήσει τον Κόμη, που στην εμφάνιση δεν έχει μεγάλη σχέση με το ανθρώπινο είδος.

Τα αυτιά του είναι μυτερά, το κρανίο του παραμορφωμένο και τα νύχια του μακριά. Παρουσιάζεται εξαιρετικά ευθύγραμμος και οι κινήσεις του χαρακτηρίζονται από εφιαλτική βραδύτητα. Όταν δει το φυλακτό του Χούτερ με τη φωτογραφία της όμορφης συζύγου του, της Έλεν, υπογράφει αμέσως το συμβόλαιο και αποκτά το παλιό σπίτι στην Βρέμη. Σύντομα ο Χούτερ ανακαλύπτει ότι με το συμβόλαιο αυτό άνοιξε τον δρόμο στον ίδιο τον Τρόμο να έρθει στην πόλη του. Τη νύχτα, όταν ο αιμοδιψής Κόμης εμφανίζεται στο δωμάτιο του, η Έλεν ξυπνά στη μακρινή Βρέμη και φωνάζει το όνομα του συζύγου της. Κατόπιν ο Όρλοκ ξεκινά το ταξίδι του για τη Βρέμη. Ένας ένας οι ναύτες του πλοίου που μεταφέρει τον Όρλοκ αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. Αφού ο Όρλοκ φτάνει σχεδόν συγχρόνως με τον Χούτερ στη Βρέμη, η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στην πόλη. Αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό όλων των θυμάτων: πληγές στο λαιμό. Η Έλεν βρίσκει το βιβλίο των βρικολάκων του συζύγου της και διαβάζει εκεί ότι μόνον η θυσία μιας αθώας γυναίκας θα θέσει τέλος στο κακό. Αποφασίζει να αναλάβει η ίδια τον ρόλο αυτό…

Από τον αρκετά βαρετό μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ “Δράκουλας”, ο Μουρνάου και ο σεναριογράφος του Χέρνικ Γκαλέεν έβγαλαν τον πιο τρομερό εφιάλτη του κινηματογράφου. Στον πύργο τον Καρπαθίων, στις αλέες όπου η δαιμονική αμαξά τρέχει να μας συναντήσει, όπου μακάβριες πομπές παρελαύνουν χωρίς τέλος, μας διαπερνούν τα ανατριχιάσματα του τρόμου. Το απόκοσμο εμφανίζεται κάτω από τον φανταστικό και σαστισμένα νιώθουμε ότι η αληθινή ζωή και η τρομακτική της πλευρά φωτίζεται μπροστά μας.

Αρχετυπική ταινία της μυθολογίας τρόμου, ο «Nosferatu» είναι μια κλασική ταινία: οι σκοτεινές της εικόνες, η φιγούρα του βαμπίρ, ο ερεβώδης ρομαντισμός της, η μελαγχολική υποβλητική ατμόσφαιρά της διατηρούνται αλώβητες από την φθορά του χρόνου.

Όμως ο «Νοσφεράτου» του Μουρνάου είναι επίσης και μια ταινία σημαδιακή για την ιστορία του κινηματογράφου: δημιούργησε ένα ολόκληρο είδος ταινιών τρόμου με κεντρικό ήρωα τον Απέθαντο. Όλες οι ταινίες με τον Δράκουλα που ακολούθησαν κατάγονται απ’ αυτήν την βουβή γερμανική ταινία του 1922. Ωστόσο η μυθολογία της ταινίας επεκτείνεται και πέρα από την ιστορία που αφηγείται ή την αισθητική της.

Σκηνοθεσία: Φρίντριχ Β. Μουρνάου Σενάριο: Μπράμ Στόκερ (νουβέλα) & Χένρικ Γκάλεεν (προσαρμογή) Πρωταγωνιστούν: Μάξ Σρέκ, Γκούσταβ Φον Βανγκενχάιμ, Γκρέτα Σρέντερ, Άλεξ Γκράναθ.

Rengeteg (2003)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Δάσος
Γνωστό επίσης ως: Forest

Στην οθόνη παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή νεαρών αντρών και γυναικών στη Βουδαπέστη. Όλοι οι «άγριοι έφηβοι» από τη στιγμή που ο κομμουνισμός εξαφανίστηκε στην Ανατολική Ευρώπη, τώρα βλέπουν τον κόσμο με ένα δυσοίωνο τρόπο. Παραδείγματα: Μία γυναίκα ενοχλείται από έναν άντρα που έχει εγκαταλείψει τον σκύλο του. Ένας πατέρας έχει μία διαφωνία με τη γυναίκα του για την προειδοποιητική (σύμφωνα με αυτούς) αναδεικνυόμενη σεξουαλικότητα της δεκάχρονης κόρης τους.

Μία νέα κοπέλα συντετριμμένη γιατί συνειδητοποιεί συνεχώς ότι μοιάζει ολοένα και περισσότερο στην σαδιστική γιαγιά της. Μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο τύπους, φαινομενικά, για ένα παλιό αυτοκίνητο, παίρνει μία ανεξήγητη τροπή.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης